Hopp til innhold

Spillefilm

Kvinne på krigsstien (Kona fer í stríð)

Kvinne på krigsstien er en islandsk spillefilm om en kvinnes kamp mot kraftutbygging.

Om filmen

Kvinne på krigsstien handler om Halla som har gått til i krig mot utbygging av kraftledninger på det vakre islandske høylandet.

Halla er dypt engasjert i miljøvern, og hun bekymrer seg over de store klimaendringene som verden står overfor. Hun ser ingen annen mulighet enn å stoppe smelteverkets inngrep i den islandske naturen.

Miljøvern og aktivisme

Hun ødelegger kraftledninger, gjemmer seg for helikoptre og droner og har sekken full av avansert utstyr. Ingen vet hvem hun er, og i islandske medier omtales hun bare som Fjellkvinnen.

Selv om islandske myndigheter anser de stadige strømbruddene hos smelteverket som organisert sabotasje og terror, så har ikke Halla tenkt å slutte med miljø-aktivismen sin.

Kampen mot kraftledningene tar en ny vending da Halla plutselig får muligheten til å adoptere en fire år gammel foreldreløs jente fra Ukraina.

Filmmusikk

Musikk spiller en stor rolle i filmen. Musikken er med på å understreke en stemning av å være i krig. Særlig gjennom bruken av trommer og reveljer – en type musikk som kanskje forbindes mer med storslagne krigsfilmer.

Et annet morsomt musikalsk grep er hvordan filmen i flere scener har med musikerne i selve scenen, for eksempel den mannlige trioen og de unge syngende kvinnene i nasjonaldrakt.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 15.09.2020

Læringsressurser

Miljø