Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Emojier, et nytt verdensspråk?

Du har helt sikkert mottatt dem, og kanskje også sendt dem selv. Hvorfor i all verden er vi blitt så avhengige av å bruke disse små grafiske symbolene, også kalt emojier?

Om filmen

Emojier har på kort tid blitt et nytt uoffisielt verdensspråk. De små grafiske symbolene er ikke bundet av verken et bestemt språk eller en bestemt kultur, og beskriver som regel universelle følelser, ideer og meninger.

I dag sendes det mer enn 6 milliarder emojier i døgnet, og det har dermed blitt verdens raskest voksende kommunikasjonsmåte. I denne kortfilmen får vi høre historien om emojiene, og hvem som stod bak de populære bildetegna.

Til glede og irritasjon

Selv om noen fortsatt nekter å bruke dem, blir emojiene stort sett brukt av alle aldersgrupper, kulturer og innenfor alle språk. I 2015 ble også emojiene innlemmet i den akademiske verden, da Oxford Dictionaries i 2015 utnevnte emojien ”ler så jeg griner” til årets ord.

Bildetegn, og spesielt smilefjes, har i dag blitt så vanlig i skriftspråket vårt, at budskap kan bli oppfattet som negative dersom man ikke sender meldinger med emojier. Dette til tross for at budskapet i seg selv kan være helt nøytralt, eller til og med positivt.

Enklere kommunikasjon?

Emojiene kan være med på å hjelpe til med å unngå misforståelser, men de kan også være med på å skape misforståelser. Hver emoji har et fått sin unike kode som er offisielt godkjent, men den kan likevel vises ulikt på ulike plattformer.

Emojier kan også lett tolkes av mottaker på en helt annen måte enn avsender tenkte da han eller hun sendte dem. Ta for eksempel “foldede hender”-emojien. Den blir av de fleste tolket som å be, trygle eller som et tegn på takknemlighet, mens andre kan tolke den som en “High-five”.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 12.08.2020

Læringsressurser

Kommunikasjon