Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Made in America

Rapperen Jay-Z er kanskje selve symbolet på 2000-tallets amerikanske drøm. Som en Askeladd har han gått fra et liv i fattigdom til å bli en verdenskjent rapper, produsent og forretningsmogul. Nå står han også bak en av USAs største musikkfestivaler.

Om filmen

I 2012 startet Jay-Z musikkfestivalen Made in America, med ønske om å forene ulike musikkstiler med ulike musikkfans for å oppnå en smeltedigel og en felles forståelse for musikk. Den Oscar-vinnende regissøren Ron Howard skildrer oppstarten, festivaldagene, musikken og hvorfor festivalen ble til.

Vi får møte nye ansikter og talenter. Det blir blant annet gjensyn med band som Run DMC og Pearl Jam. Disse bandene er noen av trekkplastrene på 2012-festivalen. Vi får historier om hvordan deres musikalske reise begynte, og hvordan de kjente låtene deres oppsto.

Den amerikanske drømmen

Alt fra artistene som spiller på festivalen til crewet backstage, blir intervjuet i dokumentaren. Felles for alle er at de kommer med sine synspunkter på hvorvidt den amerikanske drømmen har utspilt sin rolle eller ikke.

"Basert på mine egne erfaringer ville jeg aldri trodd at jeg skulle være der jeg er i dag", sier Jay-Z i filmen. Generelt er det en svært samfunnsengasjert og optimistisk Jay-Z vi møter i Made in America, som ble laget da Barack Obama fortsatt var president. Siden den gang er den politiske situasjonen i USA svært annerledes, etter at Donald Trump overtok som president i 2017.

Shawn Carter, som Jay-Z egentlig heter, vokste opp i slummen i New York. Til tross for dette klarte han å slå seg opp som musiker og etter hvert som forretningsmann med sitt debutalbum Reasonable Doubt. Han blir i dag regnet som en av de største trendsetterne i verden, og ikke minst en av de beste rapperne gjennom hiphop-kulturens historie.

Relatert innhold

Watch the documentary "Made in America" and explore the concept of the American Dream.

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 30.01.2020

Læringsressurser

Identitet