Hopp til innhold

Spillefilm

Pride

Pride er en rørende feelgood-filmen som baserer seg på en virkelige hendelser. Den skildrer gruvearbeiderstreiken i Storbritannia i 1984. En gruppe homofile aktivister fra London samlet inn penger til de streikende gruvearbeiderne.

Om filmen

I 1984 startet en stor og langvarig gruvearbeiderstreik i Storbritannia. Mange streikende gruvearbeidere og deres familier måtte leve kun på donasjoner, ettersom regjeringen frøs midlene til fagforeningen.

En gruppe homofile og lesbiske aktivister i London finner ut at de vil støtte de streikende gruvearbeiderne. De danner foreningen “Lesbians and gays support the miners”.

Foreningen starter å samle inn penger til en tilfeldig liten gruveby i Wales. Etter hver blir de godt kjent med byens gruvearbeidere og deres familier. Det viser seg å være utfordrende å skulle hjelpe en liten gruveby på landet når man er fargerik og homofil fra storbyen. Det er nemlig ikke alle arbeiderne som er like glade for å få økonomisk støtte fra en gjeng såkalte “pits and perverts”.

80-tallets Storbritannia

Filmen gir et innblikk i de streikende arbeidernes liv under Margaret Thatchers ledelse på 80-tallet. Den viser også hvordan det var å leve som homofil i en tid hvor trakassering, undertrykkelse og AIDS-frykt var en del av hverdagen.

Sammenkomsten mellom to vidt forskjellige grupper demonstrerer hvor viktig det er å gi slipp på egne fordommer, og heller prøve å bli kjent med mennesker som er ulik en selv.

Prisbelønnet film

Pride hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i 2014. Her mottok den stående applaus, og vant også Queer Palm-prisen.

Filmen ble også nominert til prisen for beste komedie eller musikal under Golden Globe-utdelingen i 2015. Den har også vunnet en rekke andre priser, både britiske og internasjonale.

Relatert innhold

Bruk det du har lært om kultur og kommunikasjon til å arbeide med filmen Pride.

CC BY-SASkrevet av Ida Marie Stokkelien. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 29.04.2020

Læringsressurser

Minoriteter, mangfold og utenforskap