Hopp til innhold

Spillefilm

Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida? er en sterk spillefilm om Srebrenica-massakren i 1995. Filmen ble Oscar-nominert i kategorien beste internasjonale film i 2021.

Om filmen

Filmens handling utspiller seg i Bosnia i juli 1995. Filmens hovedkarakter Aida jobber som tolk for FN i Srebrenica. De serbiske stridsvognene rykker stadig nærmere, og Srebrenicas innbyggere frykter for livet.

Folk i byen søker tilflukt i det FN-kontrollerte området. Problemet er bare at FN-området ikke har plass til alle som trenger beskyttelse, og nesten 25 000 mennesker blir stående igjen utenfor portene.

Etter en stund starter det opp fredsforhandlinger mellom den serbiske hæren, FN og representanter fra sivilbefolkningen. Det blir bestemt at sivilbefolkningen skal evakueres. Mens kvinner og barn sendes av gårde i busser, går de bosniske mennene en grusom skjebne i møte.

Srebrenica-massakren

Srebrenica var erklært som en såkalt sikker sone av FNs sikkerhetsråd. De sikre sonene ble etablert i 1993 i Bosnia-Hercegovina for å beskytte sivilbefolkningen fra krigen. På tross av dette ble over 8000 bosniske menn og gutter i Srebrenica drept av serbiske soldater under den bosnisk-serbiske offensiven i 1995. Dette regnes som en av de verste massakrene etter andre verdenskrig.

Regissøren av Quo Vadis, Aida? har dedikert filmen til Srebrenicas kvinner og til de falne mennenes minne.

Filmen bygger på virkelige hendelser, og kan, i fag som for eksempel historie, være med på å levendegjøre det som utspilte seg i Srebrenica disse julidagene i 1995. Filmen åpner også for refleksjon rundt hvordan og hvorfor folkemord og krigsforbrytelser har funnet sted opp gjennom historien, og fortsatt skjer i dag.

Kilder

Lundbo, S. (2020, 16. april). Srebrenica. I Store norske leksikon. https://snl.no/Srebrenica.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 16.06.2022

Læringsressurser

Krig og konflikt