Hopp til innhold

Spillefilm

The Grandmaster

Storslått natur og imponerende kampscener er noen av ingrediensene i The Grandmaster, som er regissert av Hong Kong-regissøren Wong Kar-wai. Filmen byr ikke bare på kampsportscener. Vi blir også introdusert for kung-fu som filosofi og kunstart.

Om filmen

The Grandmaster skildrer livet til Ip Man fra rundt 1936 til 1950-tallet. Ip Man ble en legende og mester innen kampsporten kung-fu.

På denne tiden var det en kamp mellom gamle og nye tradisjoner innenfor kampsporten, men også ellers i Kina. Landet gjennomgår kriger og store forandringer etter fallet av det siste keiserdynastiet i 1912. Ip Man må til slutt rømme til Hong Kong, der han lærer bort sin versjon av kung-fu.

I ettertid er det laget flere filmer om Ip Man, men han er kanskje fortsatt mest kjent som læreren til verdenskjente Bruce Lee.

Kampsport som kunstart

“Kung-fu – to ord. Loddrett, vannrett. Begår du en feil, ender du vannrett. Hold deg på beina og du vinner”. Slik begynner filmen. Og vi får absolutt servert mange kampscener, både vannrett, loddrett og på skrå i The Grandmaster.

Vi får også se hvordan kung-fu er mer enn kampsport og slåssing. Kung-fu er også en egen kunstart og en viktig del av kinesisk kultur og livsstil.

Oscar-bidrag

The Grandmaster var åpningsfilm under Berlin International Film Festival i 2013.

I 2014 var filmen Hong Kongs Oscar-bidrag i kategorien beste utenlandske film.

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald og Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Krig og konflikt