Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Jens Bjørneboe og det ondes problem

Jens Bjørneboe og det ondes problem er en dialogbasert dokumentarfilm der et knippe norske forfattere og filosofer utforsker det ondes problem.

Om filmen

I denne dokumentarfilmen leder forfatter og filmskaper Terje Dragseth en samtale mellom forfatterne Vigdis Hjorth, Truls Øhra og Maria Kjos Fonn og filosofene Arne Johan Vetlesen og Lars Fredrik Svendsen.

Samtalen tar utgangspunkt i Jens Bjørneboes Bestialitetens historie og utforsker det ondes problem fra ulike perspektiver.

Det ondes problem

Jens Bjørneboe og det ondes problem aktualiserer Bjørneboes forfatterskap og er en film som bidrar med interessante perspektiver på ondskap og det ondes problem.

Det ondes problem handler i denne sammenhengen om å forstå hvorfor og hvordan vi mennesker kan utføre grusomme handlinger mot hverandre.

Filmen inviterer til refleksjon og diskusjon om ondskap som fenomen i lys av samtidas og historiens kriser og utfordringer.

Filmen løfter også fram interessante problemstillinger omkring det å angre på onde handlinger. Er det forskjell i graden av anger hos personer som utfører en ond handling med overlegg, sammenlignet med personer som gjør noe ondt i affekt eller på impuls?

Bestialitetens historie

Trilogien Bestialitetens historie blir av mange regnet som Jens Bjørneboes hovedverk. Romanserien består av disse tre bøkene:

  • Frihetens øyeblikk (1966)

  • Kruttårnet (1969)

  • Stillheten (1973)

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 02.06.2022

Læringsressurser

Menneskerettigheter