Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Slaveskipet – Norges mørke kolonihistorie

Denne filmen forteller om en del av norsk historie som i liten grad har vært belyst tidligere – Norges rolle i slavehandelen på 1700-tallet.

Om filmen

Filmen følger den norske styrmannen Christian Runge på en dramatisk seilas med slaveskipet "Fredensborg". Runge var en av mange nordmenn som jobbet på dansk-norske slaveskip på 1700-tallet.

Gjennom øynene til Runge får vi se hvordan deler av slavehandelen foregikk. Filmen viser også at det ikke bare var i sjøfarten Norge var involvert i slavehandelen. Flere nordmenn var også ansatt som guvernører ved slavefortene langs Gullkysten og i Karibia.

Dramatisert dokumentarfilm

"Fredensborg" forliste under en storm i Skagerrak og ble først funnet av dykkere utenfor Tromøya i Arendal over to hundre år senere. Handlingen i filmen baserer seg på loggbøker som er funnet på "Fredensborg", i tillegg til andre historiske dokumenter.

Historien er fortalt gjennom dramatiseringer med skuespillere. De dramatiserte scenene er klippet sammen med ulike historiske kilder og animerte kart samt intervjuer med eksperter.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 20.01.2022

Læringsressurser

Menneskerettigheter