Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Gender Me

I dokumentarfilmen Gender Me får du et innblikk i livene til flere homofile menn med muslimsk bakgrunn. Mansour kom til Norge som flyktning fra Iran for mange år siden. I filmen møter han andre homofile flyktninger som også bor i Norge, en amerikansk imam og unge dragartister fra Istanbul.

Om filmen

Dokumentarfilmen Gender Me presenterer oss for historiene til flere homofile med muslimsk bakgrunn.

Mansour Saberi er homofil flyktning fra Iran. Han har bodd i Norge i snart 20 år. Gjennom filmen følger vi Mansour på besøk hos dragartister i Istanbul. Vi blir også med da han får besøk av den homofile imamen Daayiee Abdullah.

Gender Me er laget av den tyrkisk-norske filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen. Filmen er den første filmen i Lorentzens dokumentarfilm-trilogi om islam og kjønn. De to andre filmene i trilogien er En ballong til Allah og Manislam.

Homofili og islam

Gender Me løfter viktige problemstillinger knyttet til islam og seksuell legning. Filmen belyser blant annet hvor vanskelig det er å stå fram som homofil i islam.

Det finnes fremdeles strengt religiøse land i verden der homofile kan idømmes dødsstraff på grunn av legningen sin. På grunn av dette flykter flere muslimske homofile fra hjemlandet. Andre velger å skjule sin seksuelle legning, eller de forsøker å undertrykke den.

Gjennom Mansours menneskemøter i filmen får vi ta del i sterke historier om et tabubelagt tema, historier som sjelden har blitt fortalt tidligere.

Relatert innhold

Gjennom en reise fra Oslo til Kairo og Istanbul utforsker dokumentarfilmen kvinners rolle i islam.

Manislam er en dokumentarfilm om menn og maskulinitet i islam.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 05.04.2022

Læringsressurser

Menneskerettigheter