Hopp til innhold

Dokumentarfilm

MLK/FBI

I 1950- og 1960-årene samlet Martin Luther King Jr. mennesker fra hele USA i protester og demonstrasjoner. Amerikanske statsdokumenter som er gjort tilgjengelige for allmennheten, viser at King i en årrekke ble overvåket av FBI.

Om filmen

MLK/FBI er en amerikansk dokumentarfilm fra 2020 om FBIs overvåking av Martin Luther King Jr. Filmen er regissert av amerikaneren Sam Pollard.

I perioden fra 1955 til 1968 ledet King en fredelig borgerrettsbevegelse. I løpet av disse 13 årene bidro bevegelsen til å forandre det amerikanske samfunnet. Kings engasjement spredte seg langt utover USAs grenser og samlet menneskerettighetsforkjempere over hele verden.

Etter hvert som Kings berømmelse økte, ble FBI stadig mer bekymret over suksessen og karismaen hans og over evnen han hadde til å få mange mennesker til å samle seg om ideene hans.

Overvåking

Den 28. august 1963 avholder King sin berømte "Jeg har en drøm"-tale. Få dager etter talen anser FBI King som den farligste svarte mannen i hele Amerika.

Utover i 1960-årene ble King utsatt for omfattende overvåking av FBI. FBI forsøkte å svekke lederskapet og omdømmet til King gjennom å avsløre hemmeligheter fra privatlivet hans.

Nylig frigitte statlige dokumenter fra det amerikanske nasjonalarkivet har gitt allmenheten innsyn i overvåkingen FBI drev.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 10.02.2022

Læringsressurser

Menneskerettigheter