Hopp til innhold

Spillefilm

Før snøen faller

Nermin rømmer hjemmefra rett før sitt eget bryllup. Broren, Siyar, legger ut på en farlig ferd for å finne henne, slik at han kan gjenopprette familiens ære. Filmen er regissert av norsk-kurdiske Hisham Zaman.

Om filmen

Siyar er en 16-år gammel kurdisk gutt som nylig har blitt familiens overhode etter at faren døde. Nå som faren er borte, er det han som må gi tillatelse til at søsteren, Nermin, giftes bort til en slektning. Bryllupet nærmer seg, men Nermin ønsker ikke å gifte seg. En morgen er hun borte, og Siyar forstår at hun har rømt for å unngå bryllupet.

Siyar legger så ut på en farlig reise for å finne søsteren. Han gjemmer seg i oljetanken til en trailer for å komme seg over grensen til Tyrkia. I Istanbul finner han spor etter søsteren og legger ut på en farlig ferd gjennom Europa og hele veien til Norge. Som familiens overhode er det nå Siyars plikt å finne søsteren.

Før snøen faller er regissert av norsk-kurdiske Hisham Zaman. Filmen vant prisen for beste nordiske film under Gøteborg International Film Festival i 2013. Zaman har også laget kortfilmen Bawke, som du kan se på NDLA film.

Filmens tematikk

Tematisk handler filmen om hvilke konsekvenser tvangsekteskap får for kvinnene det gjelder, og for familien rundt. Det kan i denne sammenhengen være interessant å diskutere kvinners rettigheter i ulike kulturer og forskjellene mellom arrangerte ekteskap og tvangsekteskap.

Æresdrap er et annet viktig tema i filmen. Vi får også et innblikk i hvilke bakenforliggende normer og forventninger som er årsaken til Siyars ansvar for å gjenopprette familiens ære.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 29.04.2021

Læringsressurser

Menneskerettigheter