Hopp til innhold

Spillefilm

12 Years a Slave

Den kritikerroste spillefilmen 12 Years a Slave bygger på en selvbiografisk roman med samme tittel fra 1853. I filmen skildres Solomon Northups tolv år som slave i sørstatene.

Om filmen

Filmen 12 Years a Slave er basert på den sanne historien om Solomon Northup fra New York. Solomon var en fri svart mann som ble bortført på reise til Washington i 1841. Han tas deretter med til sørstatene og selges som slave på et marked i New Orleans. Etter 12 år får han friheten sin og kan vende tilbake til familien.

Filmen begynner med at Solomon, allerede i fangenskap, arbeider ute på åkrene på en sukkerplantasje. Gjennom glimt fra fortiden får vi se hva som har ledet ham hit.

Livet i slaveri er hardt, og Solomon kjemper for å holde seg i live. Han møter mye motstand og opplever svært tøff behandling fra slaveeieren, som spilles av Michael Fassbender.

Utmerkelser

12 Years a Slave har høstet rosende anmeldelser, og flere filmkritikere kåret filmen til den beste i 2013.

Filmen har vunnet både Oscar og Golden Globe for beste film, i tillegg til ytterligere to Oscar-priser og en rekke andre priser og nominasjoner.

Boka

I 1853 ga den historiske personen Solomon Northup ut boka 12 Years a Slave.

Boka er basert på hans opplevelser i fangenskap, fra han ble kidnappet til han ble satt fri tolv år etter.

Relatert innhold

Few people have suffered more than the native Africans who served as slaves for white plantation owners in the southern states of North America.

The Oscar winning movie 12 Years a Slave is based on a memoir by a black man who was born free but kept as a slave for twelve years.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshavere: SF Norge og Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Menneskerettigheter