Hopp til innhold

Spillefilm

Den siste keiseren

Året er 1950, og keiser Puyi sitter fengslet på grensa mellom Russland og Kina. Han er anklaget for å være forræder og kontrarevolusjonær og gjennomgår en rekke avhør. I fengselet ser Puyi tilbake på livet sitt.

Om filmen

Allerede som treåring bli Puyi kronet som keiser i Kina i 1908. Han vokser opp i Den forbudte by, et sted han etter reglene aldri kunne forlate.

Den siste keiseren er en tankevekkende film om keiser Puyis liv. Vi ser hvordan strenge tradisjoner legger føringene for hoffet og setter tydelige rammer for Puyi i oppveksten. Livet hans er strengt regulert, og han kan i liten grad ta egne valg.

Når han er sju år, blir Kina republikk, og Puyi abdiserer. Han blir likevel boende videre en stund i Den forbudte by, som et viktig symbol i en kaotisk tid for det kinesiske folket.

I tillegg til å fortelle historien om keiser Puyi er Den siste keiseren også en film om Kinas moderne historie. Gjennom filmen ser vi hvordan makten i Kina flyttes fra monarkiet til republikken, og hvordan statskupp og konflikter mellom ulike krigsherrer dominerer det kinesiske samfunnet i en årrekke.

Oscarvinner

Den siste keiseren ble belønnet med ni Oscar-priser i 1988. Filmen fikk blant annet pris for beste film, beste regi og beste manus.

Filmen er regissert av den italienske filmskaperen Bernardo Bertolucci.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 04.01.2022

Læringsressurser

Filmhistorie