Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Hitchcock / Truffaut

Hitchcock/Truffaut (2015) er en fransk-amerikansk dokumentarfilm om Francois Truffauts bok om Alfred Hitchcock. Filmen viser hvordan boka bidro til Hitchcocks anerkjennelse, og hvordan filmene hans har påvirket filmhistorien – og fremdeles påvirker filmer som lages i dag

Om filmen

Den franske filmkritikeren og regissøren Francois Truffaut skrev boka Cinema According to Hitchcock i 1966. Boka er basert på samtaler mellom Hitchcock og Truffaut, der de diskuterte de ulike filmene til Hitchcock.

I filmen får vi også møte flere kjente filmregissører fra nyere tid, slik som Martin Scorsese, Wes Anderson og David Fincher. Regissørene reflekterer over hvordan både boka til Truffaut og filmene til Hitchcock har inspirert karrieren deres.

Før boka kom ut, var Hitchcock allerede godt kjent som en spenningens mester. Gjennom boka ble Hitchcock anerkjent som en unik filmkunstner med stor betydning.

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock (1899–1980) var en britisk filmregissør som er kjent for sin gjennomførte stil og for å ha utviklet den psykologiske thrilleren som sjanger. Han var opprinnelig utdannet ingeniør og begynte å jobbe med reklame. Etter hvert ble han mer involvert i filmproduksjon og jobbet med både scenografi og manus. Som 23-åring fikk han mulighet til å regissere sin første film.

De første filmene i karrieren hans var stumfilmer. I 1929 regisserte han Storbritannias første lydfilm, Blackmail, og i 1943 laget han sin første "typiske" Hitchcock-film, The Man Who Knew Too Much. Hollywood fikk nå øynene opp for den britiske regissøren, og utover 50 og 60-tallet fortryllet han kinopublikummet verden over. Filmene Psycho (1960) og Fuglene (1963) er blant noen av de mest kjente filmene fra karrieren hans.

Hitchcocks filmer har inspirert mange filmskapere opp gjennom filmhistorien og inspirerer fremdeles filmskapere i dag. Filmene hans er stilrene, spennende og tidløse, og de oppleves derfor fremdeles som aktuelle, selv om det er mange år siden de ble laget.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Filmhistorie