Hopp til innhold

Spillefilm

Life

Hollywoodstjerna James Dean døde i en tragisk bilulykke i 1955, bare 24 år gammel. Et halvt år før ulykken tok fotograf Dennis Stock en serie ikoniske fotografier av Dean for Life Magazine.

Handling

Handlingen i filmen utspiller seg i 1955. Den unge, kjekke og opprørske skuespillerkometen James Dean kommer i prat med fotografen Dennis Stock på en kjendisfest i Los Angeles. Stock får en følelse av at Dean kan komme til å gjøre det stort i Hollywood. Han foreslår derfor for Dean at han kan ta bilder av ham til et fotoessay.

James Dean virker ikke så interessert i å bli fotografert. Etter mange forsøk på å overtale Dean, følger Stock til slutt etter ham til New York. De to bestemmer seg for å reise til Indiana, tilbake til Deans barndomshjem.

Fotoessayet "Moody New Star" blir publisert i Life Magazine i mars 1955. Mange av de ikoniske bildene vi kjenner av James Dean, er hentet fra bildene til Dennis Stock.

James Dean

James Deans store gjennombrudd som skuespiller var med filmen Øst for Eden (1955). Som ung og lovende skuespiller rakk Dean kun å spille i tre større filmproduksjoner.

Han døde i en bilulykke 30. september 1955, i en alder av 24 år. Etter sin død ble han gjenstand for en enorm idoldyrkelse.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 24.08.2020

Læringsressurser

Filmhistorie