Hopp til innhold

Spillefilm

Den store barnedåpen

Den store barnedåpen (1931) er et realistisk drama og regnes som Norges aller første film med lyd. Filmen bryter med det nasjonalromantiske innholdet som stumfilmene laget på 1920-tallet er kjent for.

Handling

Harald og Alvilde bor i huset til ei dame som går under navnet Dobbelt-Petra, og det er her de blir kjent med hverandre. Harald er arbeidsledig, og Alvilde er gravid med en såkalt "løsunge", som er en nedlatende betegnelse på unger født utenfor ekteskapet. Han som er far til Alvildes baby, har stukket av. Alvilde og Harald blir forelsket, og etter hvert gifter de seg. Etter fødselen vil Alvilde at babyen skal døpes sammen med andre "løsunger".

Om filmen

Den store barnedåpen er regissør Tancred Ibsens spillefilmdebut. På rollelista er det flere kjente teaterskuespillere fra denne tiden, slik som Einar Sissener (Harald) og Aase Bye (Alvilde). Filmen regnes som Norges første lydfilm, og den ble laget i en tidsperiode som ofte omtales som norsk films gullalder.

Realisme

Det er ikke bare på grunn av lyden at filmen har fått en så sentral plass i norsk filmhistorie. Filmen var nyskapende i måten den skildret arbeiderklassen og storbyen på. Den markerer også et brudd med den nasjonalromantiske filmtradisjonen som de norske stumfilmene fra 1920-tallet var kjent for. Filmen er mer realistisk enn de nasjonalromantiske filmene og forteller en historie som folk kunne kjenne seg igjen i.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 24.08.2020

Læringsressurser

Filmhistorie

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell