Hopp til innhold

Spillefilm

Mary Shelley

Kostymedrama om kjærlighetsforholdet mellom Mary Wollstonecraft Godwin og Percy Shelley. Gjennom forholdet hentet Mary inspirasjon til å skrive den gotiske romanen Frankenstein.

Om filmen

På en reise til Skottland møter 16 år gamle Mary Wollstonecraft Godwin den fem år eldre poeten Percy Shelley. De to får raskt varme følelser for hverandre.

Tilbake i London dukker Percy en dag opp hjemme hos Mary og familien. Det viser seg at Percy er gift. Mary må velge mellom å leve sammen med en gift mann eller å beholde kontakten med faren. Mary velger å følge hjertet sitt, og hun rømmer av gårde med Percy.

Først flytter de inn i et fattig strøk, før Percy ordner et luksuriøst hus til dem i Bloomsbury. Det viser seg at etter hvert at Percy har opparbeidet seg stor gjeld og fått kreditorene på nakken. Livet som frigjort kvinne i et forhold med en gift mann blir ikke helt slik Mary så for seg.

Frankenstein

I tillegg til å fortelle historien om forfatteren Mary Wollstonecraft handler filmen om hva som inspirerte henne til å skrive Frankenstein.

I 1818 blir den gotiske romanen Frankenstein utgitt. De første utgivelsene var med anonymt forfatternavn, før det etter hvert ble kjent at det var Wollstonecraft som hadde skrevet den.

Filmen minner oss på hvilket kvinnesyn som fantes i England tidlig på 1800-tallet, og hvor vanskelig det var for kvinnelige forfattere å bli tatt seriøst og å få utgitt bøkene sine.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.10.2021

Læringsressurser

Filmanalyse