Hopp til innhold

Spillefilm

En natt i Berlin

En natt i Berlin er en eksperimentell film som er spilt inn i én lang tagning. Spanske Victoria er på nattklubb og blir kjent med en kameratgjeng når hun er på vei hjem. Stemningen endrer seg raskt fra moro til farlig når en tjeneste må tilbakebetales.

Om filmen

Victoria skal være i Berlin i tre måneder. Hun jobber på en kafé og kjenner egentlig ingen i Berlin. En natt når Victoria skal sykle hjem fra en nattklubb, møter hun Sonne og kameratgjengen hans. Hun kommer i snakk med guttene og tar følge med dem hjemover. Victoria og Sonne finner raskt tonen.

Det er god stemning, og Victoria følger med guttene på ferden gjennom Berlin. På veien drar de innom en butikk og stjeler med seg øl. Etterpå sniker de seg opp på et tak med utsikt over byen.

Etter en stund må Victoria dra for å åpne kaféen der hun jobber. Sonne bestemmer seg for å følge henne til kaféen.

Vendepunktet

Boxer, en av kameratene til Sonne, har tidligere sittet i fengsel. I fengselet var det noen som beskyttet ham, og Boxer skylder nå disse menneskene en tjeneste. Sonne må derfor brått dra fra kaféen for å hjelpe Boxer med å innfri tjenesten som han skylder.

Alt går derimot ikke helt som planlagt, og Victoria blir stilt overfor et skjebnesvangert valg. Skal hun hjelpe guttene ut av den vanskelige situasjonen de har havnet i?

Eksperimentell film

Mange kritikere har rost filmskaperne for den eksperimentelle måten En natt i Berlin er laget på. Filmen varer i 140 minutter, og hele handlingen er faktisk spilt inn i én eneste lang tagning med håndholdt kamera.

Filmen er regissert av den tyske regissøren, manusforfatteren og skuespilleren Sebastian Schipper. Det er nordmannen Sturla Brandth Grøvlen som er filmens fotograf. Grøvlen fikk Sølvbjørnen ved den internasjonale filmfestivalen i Berlin (2015) for arbeidet med filmfoto til filmen.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 02.06.2022

Læringsressurser

Filmanalyse