Hopp til innhold

Spillefilm

Goethe in Love (Goethe!)

Johann Wolfgang Goethe er 22 år og foreløpig alt annet enn en berømt dikter. Han blir sendt til byen Wetzlar av faren sin, for å få praksis som jurist. Her møter han den tre år yngre Lotte Buff og forelsker seg vilt i henne. Men så blir Lotte forlovet med en annen ...

Handling

I Goethe in Love møter vi en talentfull, men umoden ung Goethe. Året er 1772. Goethe har strøket til jusseksamen og vil egentlig være dikter. Faren hans krever derimot at Goethe skal få seg et "ordentlig" yrke. Som de fleste andre på den tida mener han at litteratur, musikk og kunst er hyggelige tidsfordriv, men ikke mer. Han sender sønnen til Rikskammerretten i Wetzlar, den høyeste tyske rettsinstansen på den tida, for at han skal lære mer om juss. I Wetzlar møter Goethe Lotte, ei livlig og glad jente på nitten år. Lottes far er enkemann, og Lotte har ansvaret for husholdningen og for sine yngre søsken. Goethe blir stormende forelsket, og også Lotte utvikler følelser for han.

Men så frir Albert Kestner, Goethes sjef på jobben, til Lotte. Lottes far tenker at Kestner kommer til å bli en pålitelig og omsorgsfull ektemann for henne. I tillegg vil et giftermål med Kestner trygge hele familien økonomisk. Lotte velger det som er best for familien og sier ja.

Goethe er knust av sorg og vurderer å ta livet sitt, men havner i stedet i duell med Kestner og deretter i fengsel. Her skriver han på kort tid romanen Den unge Werthers lidelser. Den handler om en ung mann, Werther, som blir dypt og ulykkelig forelsket i ei jente som er forlovet med en annen, og som derfor tar sitt eget liv. Goethe sender manuset til Lotte, som et bevis på at han ikke kan leve uten henne. Men Lotte prøver å få han til å forstå at han må velge diktningen og livet – og at hun må velge Albert. Hun sender manuskriptet til et forlag, uten å fortelle Goethe om det. Den unge Werthers lidelser blir en enorm suksess, og Goethes far aksepterer endelig at Goethe ønsker å være forfatter.

Fantasi og virkelighet

Handlinga i filmen er ei blanding av virkelighet og fantasi. Hovedpersonen i Goethes roman tar livet sitt, Goethe bruker derimot opplevelsene og erfaringene sine og skaper dem om til litteratur. Den unge Werthers lidelser kom ut i 1774 og ble en enorm suksess, ikke bare i Tyskland, men i hele Europa. Boka var den mest leste romanen i sin samtid og den første tyske internasjonale bestselgeren.

Sturm und Drang

Romanen Die Leiden des jungen Werthers er det kanskje det mest kjente verket fra den tyske litterære strømningen kalt Sturm und Drang. Denne strømningen (cirka 1765–1790) var en reaksjon på den sterke troen på fornuft og rasjonalitet som preget opplysingstida (cirka 1720–1800). For Sturm und Drang-forfatterne stod følelsene i sentrum, ikke fornuften. De hadde heller ikke mye til overs for de strenge kravene til form og klar moral som kjennetegnet mye av litteraturen i opplysningstida. Dessuten gjorde de opprør mot autoriteter og tradisjoner og krevde retten til fri selvutfoldelse for den enkelte.

Betydningsfull forfatter

Johan Wolfgang von Goethe (1749–1832) regnes som en av de største tyskspråklige forfatterne noensinne. Han blir også sett på som en av verdens mest betydningsfulle forfattere gjennom tidene. Han skrev ikke bare dikt, romaner og dramaer, men også autobiografiske tekster og naturvitenskapelige skrifter.

I 1779 ble Goethe for øvrig minister og en del av statsapparatet. Han tok da avstand fra både Den unge Werthers lidelser og hele Sturm und Drang-perioden.

Kilder

Eine virtuelle Zeitreise durch das Leben von Johann Wolfgang von Goethe. (u.å.). Goethezeitportal. Hentet fra http://www.goethezeitportal.de/wissen/timeline/timeline-goethe.html

Hermann, C. (2010). Goethe! Material für schulische und außerschulische Bildung. Hentet fra http://www.kinomachtschule.at/data/goethe_schulmaterial.pdf

Weber, E. (2019). Sturm und Drang (1765–1790): Die vier wichtigsten Merkmale. Hentet fra Unicum Abi. https://abi.unicum.de/abitur/abitur-lernen/sturm-und-drang-merkmale

CC BY-SASkrevet av Marion Federl. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 28.05.2020

Læringsressurser

Filmanalyse