Hopp til innhold

Spillefilm

Wuthering Heights

Wuthering heights blir stadig omtalt som en av verdens største kjærlighetshistorier, selv om det snart er to hundre år siden den ble skrevet. Den Oscar-belønte filmregissøren Andrea Arnold blåser på nytt liv i Emily Brontës klassiker.

Om filmen

Catherine Earnshaw og familien hennes bor på en liten gård i det ville og golde Yorkshire-området i England. En dag kommer faren til Catherine hjem fra en reise til Liverpool. Han har med seg en ung, hjemløs gutt som han har funnet på gata.

Familien Earnshaw møter Heathcliff med en direkte og brutal rasisme. Heathcliff må tåle å bli behandlet på samme måte som dyrene på gården. Men på tross av Heathcliffs lave status utvikler han og Catherine snart et nært og intenst forhold.

Umulig kjærlighet

Kjærlighetsforholdet mellom Heathcliff og Catherine som barn er lykkelig og kompromissløst. Men når de blir eldre, sier Catherine ja til å gifte seg med Edgar Linton fra den mer velstående Linton-familien, på tross av følelsene hun har for Heathcliff. Han blir både provosert og såret over dette og bestemmer seg for å reise. Det skal ta flere år før Heathcliff på nytt vender tilbake til Earnshaw-familien. Da har han blitt voksen, han har pene klær og framstår som velstående.

Mye har skjedd i Yorkshire også i de årene han har vært borte. Catherine har giftet seg med Edgar, og hun har blitt husfrue på Linton-gården. Heathcliff har bestemt seg for å komme tilbake for å se Catherine en siste gang, og for å ta hevn over broren hennes Hindley, som alltid behandlet Heathcliff dårlig i oppveksten.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson og Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Filmanalyse