Hopp til innhold

Spillefilm

Citizen Kane

Citizen Kane er en amerikansk spillefilm regissert av Orson Welles. Filmen var Welles' regidebut og regnes som en av de største internasjonale filmklassikerne noensinne.

Om filmen

I begynnelsen av filmen ser vi et skilt der det står adgang forbudt. Bak et nettinggjerde skimtes et eventyrlignede slott. Det er Xanadu, hjemmet til mediemogulen Charles Foster Kane som nå ligger for døden.

Kanes hånd holder en snøkule i glass av typen som det begynner å snø i når den ristes. Han hvisker forsiktig ordet rosebud før snøkulen glir ut av hånden hans. Den triller ned på gulvet og knuser. Kane er død.

Rosebud?

Etter Kanes død lager filmrevyen News on the March et innslag om livet hans. Journalistene ønsker at innslaget skal si noe om hvem Kane virkelig var. De håper at hans siste ord på dødsleiet, rosebud, skal være nøkkelen til dette. På norsk kan ordet rosebud oversettes med rosenknopp.

En journalist ved navn Thompson blir sendt ut for å snakke med venner og familie av Kane slik at de kan få klarhet i hvem eller hva rosebud er. Gjennom de ulike historiene fra mennesker som kjente Kane godt, dannes det et stadig tydeligere bilde av karakteren hans.

Komplekst filmspråk

Filmen får ofte førsteplass når filmvitere og filmkritikere skal kåre verdens beste filmer. Filmen er også kjent for å kreve mye av sitt publikum.

Den kan oppleves vanskelig å forstå, blant annet på grunn av sine mange fortellerperspektiv. Det er likevel en viktig og aktuell film som tilbyr en grunnleggende innføring i filmspråk og fortelleteknikk.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 19.08.2020

Læringsressurser

Filmanalyse