Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Strøm, spenning, resistans og elektrisk effekt

Disse begrepene er viktige i mange sammenhenger.

Innledning

Aktuelt bakgrunnsstoff: Effekt og Ohms lov – likestrøm.

Forberedelser

a) Se på sida "Effekt" og skriv ned formelen for sammenhengen mellom elektrisk effekt P, elektrisk strøm I og elektrisk spenning U i en strømkrets.

b) Se på sida "Ohms lov – likestrøm" og skriv ned den formelen vi kaller Ohms lov. Forklar hva symbolene står for.

Oppgave1: Hvor mange panelovner?

Hvor mange panelovner på 1 000 W kan du koble på en strømkurs der sikringa er på 16 A?

Tips

Når strømkursen er på 16 A, er dette den maksimale strømmen kursen kan levere. Hvor stor effekt kan du få ut av strømkursen når den maksimale strømmen er 16 A?

Oppgave 2: Støvsuging

Gå på nettsidene til en leverandør av hvitevarer (hvitevarer er husholdningsmaskiner som oppvaskmaskin, kjøleskap, komfyr og lignende). Finn en litt kraftig støvsuger.

Kan denne støvsugeren kobles til en stikkontakt som står i en strømkurs som er sikret med 10 A sikring? Hvor kraftig kan støvsugeren maksimalt være?

Oppgave 3: Lading av elbil fra vanlig stikkontakt hjemme

Ladeboks for elbil, som er plugget inn i en vanlig utendørs stikkontakt montert på en husvegg av tre. Ladeboksen henger i stikkontakten. Foto.

Du vil lade opp en elbil hjemme, men har ikke noen egen elbillader. Finn ut hvilke krav som gjelder for å lade elbil fra vanlig stikkontakt, og bruk disse krava til å finne ut hvor lang tid det tar å lade opp et helt tomt elbilbatteri med kapasitet 80 kWh.

Tips

Hvor stor kan sikringa være på strømkursen som elbilladeren skal kobles til?

Oppgave 4: Formelregning

  1. Bruk de to formlene du skrev opp i starten. Finn en formel for den elektriske effekten P i et apparat når du kjenner resistansen R og strømmen I gjennom apparatet.
  2. Finn en formel for resistansen R i apparatet ved å snu på formelen i oppgave a). Vis hvordan du regner deg fram til svaret.
  3. Finn en formel for strømmen I gjennom apparatet ved å snu på formelen i oppgave a). Vis hvordan du regner deg fram til svaret.
  4. Bruk de to formlene du skrev opp i starten. Finn en formel for den elektriske effekten P i et apparat når du kjenner resistansen R og spenningen U over apparatet.
  5. Finn en formel for resistansen R i apparatet ved å snu på formelen i oppgave d). Vis hvordan du regner deg fram til svaret.
  6. Finn en formel for spenningen U over apparatet ved å snu på formelen i oppgave d). Vis hvordan du regner deg fram til svaret.
  7. Bruk resultatet i oppgave d) til å finne resistansen i en panelovn som har en effekt på 1 000 W. Forklar hva du gjør for å komme fram til svaret.
  8. Du kan finne svaret i oppgave g) direkte ved å bruke en av formlene ovenfor. Bruk denne formelen til å regne ut svaret i g).
  9. Lag en oppgave der du kan bruke formelen i oppgave c) til å finne svaret. Løs oppgaven.
CC BY-SASkrevet av Bjarne Skurdal.
Sist faglig oppdatert 04.08.2020

Læringsressurser

Utforskende oppgaver knyttet til samfunnsliv