Hopp til innhold

Fagartikkel

Snekkermester Edvard Sills

Edvard Sills vokste opp i Karibia og kom til Norge som tiåring i 1791. Edvard ble snekkermester ved Bærums Verk som 20-åring.

En mørk gutt med jakke, vest og tørkle. Illustrasjon.

Edvard Sills

Edvard Sills ble født i 1781 og kom til Norge som tiåring. Han ble sendt hit av faren sin for at han skulle få utdanning og framtidsmuligheter. Faren hans var opprinnelig norsk, men var dommer på Saint Croix, en øy i Karibia som den dansk-norske staten eide. Øya ligger vest for Cuba, Haiti og Den dominikanske republikk. Moren hans vet vi mindre om, men vi vet at hun var en frigitt afrikansk slave.

Edvard bodde hos sin tante i Christiania (dagens Oslo) på 1790-tallet og fikk undervisning sammen med fetteren sin. Etter at Edvard ble konfirmert, begynte han i lære hos snekkermester Werner i Christiania.

Arbeid på Bærums Verk

Et stort ildsted som fyres med kull. Det brenner med stor flamme, og arbeidere står rundt. Et par av dem bærer en kurv med kull på en båre. Illustrasjon.

Fra det store ildstedet ved Bærums Verk. Verket var et jernverk og krevde mye ild.

Edvard må ha vært lærenem, for i 1801, bare 20 år gammel, var han blitt snekkermester ved Bærums Verk. I 1803 reiste han til København for å lære avansert snekkerarbeid.

Hva Edvard gjorde av snekkerarbeid på Bærums Verk, vet vi ikke, men vi kan anta det var arbeid knyttet til å bygge og vedlikeholde husene på verket.

Snekkerfaget

Snekkerfaget vokste ut av tømrerfaget fra 1500-tallet og var lenge et byfenomen. Snekkerfaget var et resultat av en ny interiørmote. Vinduer ble mer vanlig i husene, og man trengte vinduskarmer og -rammer. Det ble også populært med paneler og lette bord, stoler og skap som ikke var veggfaste. En dansk lov fra 1723, som trolig også ble fulgt i Norge, sa at alt trearbeid som limes, var snekkerens arbeid. Den nye interiørmoten var forbeholdt rike folk, vanlige folk bodde som regel fortsatt i enkle laftehus.

Sist faglig oppdatert 02.06.2021
Rettighetshavere: Buskerud Bygningsvernsenter og Tidvis

Læringsressurser

Naturressurser og næringsutvikling

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter