Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Mattradisjoner

Her i Norge har vi mange mattradisjoner, og felles for disse er at de ofte går i arv fra en generasjon til den neste. Mange av disse oppskriftene er skrevet ned og finnes i kokebøker.
Et variert og fargerikt koldtbord. Maten er anrettet i skåler og på fat med ulike fasonger og størrelser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Informasjon om oppgaven

Oppgaven vil gi deg mer kunnskap om ulike tradisjonsretter i Norge, og lære deg å sette sammen og lage menyer og kaker.

Oppgave 1

  1. Hva er en mattradisjon?
  2. List opp ulike anledninger der vi serverer tradisjonsretter. Sett opp retter til de ulike anledningene. Ta med så mange du finner innen forretter, hovedretter, desserter, bakverk og kaker.
  3. Undersøk hva som blir ansett som tradisjonsretter i ditt nærområde.
  4. Undersøk hvilke tradisjonsretter vi har på Vestlandet, Sørlandet, Østlandet og i Nord-Norge. Hva er likt, og hva er ulikt?

Oppgave 2

  1. Sett sammen en tradisjonell toretters hverdagsmeny og en treretters festmeny fra ditt nærområde eller en del av Norge.
    Begrunn valgene dine.
  2. Finn fram oppskrifter, og tilpass dem til 4 personer.
  3. Lag matrettene.
  4. Vurder menyens

  • næringssammensetning
  • utseende
  • smak

Er dette retter som fortsatt vil eksistere om ti år? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Oppgave 3

Bakverk og kaker har en solid tradisjonell bakgrunn her i Norge.

  1. Finn fram til to bakverk, ett til hverdag og ett til fest.
    Finn fram til to kaker, en til hverdag og en til fest.
    Forklar framgangsmåten for alle produktene.
  2. Hvilken betydning har disse kakene og bakverkene hatt gjennom historien?
  3. Velg ett av bakverkene og en kake som du skal lage.

Vurder:

  • utseende
  • smak

Vil disse fremdeles eksistere om ti år? Hvorfor? Hvorfor ikke?

CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson.
Sist faglig oppdatert 06.03.2017

Læringsressurser

Norsk matkultur