Hopp til innhold

Fagstoff

Vegansk kosthold

Veganere spiser mat som ikke har animalsk opphav. Maten kan heller ikke inneholde noe som har animalsk opprinnelse. I motsetning til «vanlige» vegetarianere spiser altså en veganer verken melk, egg eller honning.
Frukt og grønnsaker presentert på ei skjærefjøl. Foto.

Hva er vegansk mat?

For at en matvare – enten en råvare, halvfabrikata eller et ferdigprodukt – skal kunne kalles vegansk, må den være helt fri for animalske ingredienser. Den må heller ikke ha vært behandlet eller framstilt ved hjelp av animalske ingredienser. Dette omfatter kjøtt, fisk, egg, melk, skalldyr, dyrefett, honning og absolutt alle andre ingredienser med animalsk opphav.

Noen eksempler:

  • Ti liter grønnsakssuppe med bare én terning kyllingbuljong er ikke vegansk.
  • En stor, grønnsaksbasert pastarett med bare et lite dryss parmesan er ikke vegansk.
  • Kakao lagd på soyamelk, men med kakaopulver som inneholder ørlite grann laktose, er ikke vegansk.
  • En økologisk nøtte- og daddelkake som er basert på rawfood og inneholder litt honning, er ikke vegansk.

Hva kan en veganer spise?

Et typisk vegansk kosthold består grovt sett av korn eller gryn, grønnsaker, belgfrukter, linser, nøtter, frø og frukt. Eller med andre ord: masse mat som også «alle» andre spiser. Forskjellen ligger kanskje først og fremst i hvordan veganere setter sammen måltider. For folk som er vant til å tenke kjøtt og deretter tilbehør, ligger den største utfordringen i å erstatte kjøttet.

Bønner, linser og belgfrukter

Bønner, linser og belgfrukter er den absolutt viktigste proteinkilden. Bønner er svært allsidige, og spesielt soyabønner brukes i alt fra pølser til melk og tofu. Både linser, bønner og andre belgfrukter finnes i mange farger og fasonger. De brukes primært i gryteretter, burgere og supper og som base for smakfulle pålegg. De inneholder mye av de «gode» karbohydratene og massevis av nyttige vitaminer og mineraler pluss fiber.

Ulike typer linser ligger i hver sine rom på et fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Korn og gryn

Veganere spiser i likhet med «alle» andre også brød, ris, pasta, couscous og så videre. Mel og kornprodukter gir både proteiner, vitaminer, mineraler og nødvendige karbohydrater.

Grønnsaker

Alle har sikkert smakt ihjelkokt gulrot og rosenkål uten å bli direkte imponert. Det fine med grønnsaker er at de enkelt kan varieres med ulike tilberedningsmetoder og ikke minst krydder. Så derfor: Wokk dem, steik dem i ovnen, bak dem, eller kjør dem til en spennende puré. Grønnsaker passer også godt i for eksempel burgere og sauser.

Nøtter og frø

De fleste spiser kanskje nøtter mest som snacks eller som mellommåltid, men av veganere brukes de mye – og til langt mer enn nøttesteik. Kjente og kjære produkter som pesto og peanøttsmør er i seg selv gode eksempler. Grovmalte nøtter og frø kan være med på å gi maten en spennende tekstur. I finmalt tilstand kan de også fungere som fortykningsmiddel eller rett og slett øke næringsinnholdet, for eksempel i smoothie.

Frukt og bær

Veganere bruker stort sett frukt og bær på akkurat samme måte som alle andre. Som mellommåltid, i desserter/kaker, som syltetøy, i frokostblandinger og i enkelte matretter. Og selvsagt også i smoothie. Frukt og bær er som kjent rike på antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler.

En skål med quinoa- og betesalat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Norsk vegetarforening.
Sist faglig oppdatert 30.10.2020

Læringsressurser

Vegetarkost