Hopp til innhold

Fagstoff

Matmerking hjelper forbrukerne å velge sunt

Det finnes flere merkeordninger for matvarer som kan hjelpe forbrukerne til å gjøre sunnere valg i hverdagen. To av disse er Brødskala'n og Nøkkelhullet.
Foto av en ung mor som handler sunn mat i en matbutikk. Sønnen hennes sitter i handlevogna, som ellers er fylt med frukt og grønnsaker.
Åpne bilde i et nytt vindu

Brødskala'n

Hvor grovt et brød er, er vanskelig å bedømme etter utseendet. Det er også vanskelig å vite hva som er kriteriene for et sunt brød. Brødskala'n er en merkeordning som skal gjøre det lettere for forbrukerne å velge sunne, grove brød- og kornprodukter.

Illustrasjon av merket som brukes i merkeordningen Brødskala'n. Merket  har fire prosentinndelinger som viser grovheten på et brød.

Brødskala'n er delt inn i fire grovhetskategorier og gir en oversikt over hvor stor andel sammalt mel, hele korn og kli et brød inneholder. Man benytter ulike omregningsfaktorer for å beregne brødets grovhet i forhold til hvilken kornart og hvilke deler av kornet som er brukt.

Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å merke produktene sine med Brødskala'n. Merkeordningen blir administrert av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). Bedrifter som enten er medlem av BKLF eller har signert avtale med BKLF, er godkjent for å bruke Brødskala'n.

Hos Opplysningskontoret for brød og korn (brodogkorn.no) kan du finne en grovhetskalkulator. Her kan du beregne grovhetsgraden på dine egne brødoppskrifter.

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en frivillig og felles nordisk merkeordning for matvarer som skal gjøre det enklere for forbrukere å velge sunnere matvarer innenfor hver enkelt matvaregruppe. Merkeordningen blir styrt av myndighetene gjennom Mattilsynet og Helsedirektoratet.

Norske kostråd sier at vi bør få i oss 25–30 gram fiber hver dag, og dette tilsvarer 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn. Av det daglige energiinntaket vårt bør maks 30 prosent komme fra fett og 10 prosent fra sukker. Saltinntaket bør ikke overstige 5 gram. Dette er grunnlaget for kriteriene i merkeordningen Nøkkelhullet.

Illustrasjon som viser Nøkkelhullet-logoen.

Hensikten med merkingen

Merkingen skal gjøre det lettere for forbrukerne å sette sammen et kosthold som er i tråd med kostrådene. Merkingen vil også påvirke matbransjen til å jobbe med produktutvikling og lage produkter som inneholder mindre fett, en sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

For å få nøkkelhullsmerket på et produkt må man søke og få godkjent produktet etter kriteriene som er satt innenfor den aktuelle matvaregruppen.

Hvilke matvarer kan få Nøkkelhullet?

Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer fiber og fullkorn enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.

Alle friske grønnsaker, frukt, bær, poteter og belgvekster samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket.

Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket, kan også markedsføres med Nøkkelhullet dersom de tilfredsstiller kravene.

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks kan ikke få Nøkkelhullet.

Foto av to beger med Skyr mysli som har nøkkelhullsmerket.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilder

Helsedirektoratet. (2019, 10. oktober). Nøkkelhullet. Helsenorge.no. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/nokkelhullet/hvorfor-velge-nøkkelhullet

Begrenset brukSkrevet av Opplysningskontoret for brød og korn og Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 07.01.2022

Læringsressurser

Ernæring, helse og livsstil