Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Bli kjent med Kostholdsplanleggeren

Ved å løse denne oppgaven blir du bedre kjent med Kostholdsplanleggeren, lære mer om næringsinnhold i noen matvarer samt reflektere over og vurdere dette opp mot anbefalinger og livsstilssykdommer.


Nettbrett med Kostholdsplanleggeren på skjermen. Foto.

Kostholdsplanleggeren er et kostberegningsprogram som beregner og sammenlikner næringsinnholdet i hele retter og menyer og i ulike matvarer.

Planlegging/forberedelse før oppgavene

Læreren må vise hvordan du bruker Kostholdsplanleggeren, og ha gjennomgått næringsstoffene og næringsbehovet til ulike grupper samt temaet livsstilssykdommer.

Oppgave 1

Ta utgangspunkt i Kostholdsplanleggeren:

 1. Hvem har laget Kostholdsplanleggeren? Hvilken rolle har disse utgiverne i samfunnet i forbindelse med ernæring og helse?
 2. Hvem kan ha nytte av programmet? Begrunn svaret ditt.
 3. Hva kan programmet brukes til? Begrunn svaret ditt.

Oppgave 2

Foreslå en dagsmeny til Per som går på videregående. Han er 17 år, 170 cm høy og veier 80 kilo. Eleven er mye i aktivitet hver ettermiddag.

 1. Finn ut ved hjelp av Kostholdsplanleggeren hvor mange kalorier Per trenger hver dag.
 2. Lag et forslag til en dagsmeny som inneholder den anbefalte energien og måltidsfordelingen samt riktig fordeling av de energigivende næringsstoffene. Dagsmenyen kan du lage ved å trykke "Opprett en ny ukemeny", gi menyen navn og føre opp menyen på en av dagene.
 3. Vurder menyen du har laget, opp mot de nasjonale anbefalingene for et godt kosthold.

Oppgave 3

 1. Se etter en oppskrift på tacokrydder. Vurder oppskriftene du finner, og velg den som inneholder minst salt. Under "Opprett en ny rett" skriver du inn navn på retten og legger inn ingrediensene. Før opp saltinnhold, slik at du kan beregne saltinnholdet i oppgave b. Hva sier anbefalingene om inntak av salt per dag?
 2. Bruk Kostholdsplanleggeren og beregn ulike typer valg du kan ta når du handler inn til taco. Vi har utelatt grønnsaker fordi alle grønnsakene er sunne, og det finnes ikke "dårlige" alternativer. Bruk matvarene som er nevnt i tabellen under, når du jobber med oppgaven.
  • Næringsstoffer som du skal hake av for i programmet og senere vurdere, er: salt (ikke natrium), fett, mettet fett, umettet fett, flerumettet fett, kostfiber og antall kcal.
  • Næringsberegn taco til 1 middagsporsjon. Bruk samme mengde ingredienser på begge alternativene når du sammenlikner alternativ 1 og 2.
 3. Vurder næringsinnholdet i matvarene, og skriv en konklusjon til slutt om hva som er mest fornuftig å velge. Du kan enkelt sammenlikne tallene i alternativ 1 og 2 ved å trykke på "Sjekk og sammenlikn næringsinnholdet i maten" og så skrive rettens navn i søkefeltet.

Vær oppmerksom på at salt og tilsatt sukker ikke vises i søylediagram da det ikke er et "daglig anbefalt inntak" for salt og sukker, men en daglig anbefalt øvre grense for inntak.

ingredienser i taco

Alternativ 1

Alternativ 2

Kjøttdeig med vann/salt, fersk, rå

Karbonadedeig, rå

Hvit ost, Norvegia 27 %

Hvit ost, lettere type, Norvegia

Seterrømme, 35 % fett

Lettrømme, 20 % fett

Taco kryddermix, type Old El Paso

Oppskrift på krydder som du har lagt inn og næringsberegnet.

Tortilla wraps, hvetemel, type Santa Maria

Tortilla fullkorn. Dette produktet finnes ikke i Kostholdsplanleggeren. Bruk innholdsfortegnelsen på nettsida Matinfo. Før opp tallene under "Mine matvarer" og legg til "Ny matvare".

Relatert innhold

Kostholdsplanleggeren er et kostberegningsprogram som beregner og sammenlikner næringsinnholdet i hele retter og menyer og i ulike matvarer.

CC BY-SASkrevet av Hege Nikolaisen, Unni Kulhuset Granheim og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 11.01.2023

Læringsressurser

Ernæring, helse og livsstil