Hopp til innhold

Fagstoff

Vann

Vann er det næringsstoffet det finnes mest av i kroppen. Kroppen trenger daglig tilførsel av vann. Hos en voksen er behovet to–tre liter.
Krøllete hår, stor flaske, grønn t-skjorte.
Åpne bilde i et nytt vindu

Væskebalansen

Mellom 50 og 75 prosent av kroppen vår består av vann. Kroppen mister væske via urin, avføring, hud og lunger. Vi kan ikke lagre vann, og kroppen må derfor ha daglig tilførsel av vann for å erstatte væsketap.

Vi bruker uttrykket væskebehov, siden vann finnes i ulike matvarer og drikker. Uten vann kan vi ikke ta opp næringsstoffene fra maten, og vann inngår i svært mange av kroppens funksjoner, for eksempel transport, fordøyelse og temperaturregulering.

Væskebehovet varierer med fysisk aktivitet, klima, kroppsstørrelse og helsetilstand. Ved store væsketap som ved diaré, oppkast og sterk svette øker væskebehovet.

Væskebehovet blir først og fremst dekket gjennom mat og drikke, og maten bidrar med om lag halvparten av væsketilførselen.

Tommelfingerregel:

Under normale omstendigheter trenger vi 30 ml per kilo kroppsvekt per døgn for å dekke det gjennomsnittlige væskebehovet og opprettholde væskebalansen. For eksempel trenger en mann på 75 kilo minimum 2250 ml i døgnet.

Vann som tørstedrikk

I kostrådene anbefales det at vi velger vann som tørstedrikk. Vanlig vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier og er derfor den aller beste drikken når du er tørst.

Kilde

Helsedirektoratet. (2012). Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/kosthandboken/

Relatert innhold

E-forelesning om vann. Vannet i kroppen finnes hovedsakelig inne i cellene, men det er også mye vann mellom cellene, i blodet og i hjernevæsken.

CC BY-NC-SASkrevet av Asle Holthe, Unni Kulhuset Granheim og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 01.01.2024

Læringsressurser

Energi og næringsstoffer