Vitaminer
Vitaminer er svært forskjellige og har ulik kjemisk oppbygning og helt forskjellige oppgaver i kroppen.
Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer.
Vi deler vitaminene inn i fettløselige og vannløselige vitaminer etter hvordan vi tar dem opp fra tarmen, og hvordan de fraktes og lagres i kroppen.
- Fettløselige vitaminer
- er vitamin A, D, E og K. Disse kan lagres i kroppen. Det er derfor ikke nødvendig å dekke kroppens behov hver dag, bare man får nok på sikt.
- Vannløselige vitaminer
- er B-vitaminene (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin, pantotensyre, biotin, kobalamin og folsyre) og vitamin C. De kan ikke lagres og må derfor tilføres kroppen hver dag.
Mangel på et vitamin kan gi både spesielle funksjonsforstyrrelser og mer generelle og uspesifikke symptomer, som nedsatt appetitt og veksthemming. Det er angitt anbefalt inntak av en rekke vitaminer.
For en del vitaminer kan høye inntak føre til uønskede helseeffekter og forgiftningssymptomer. Det er derfor angitt øvre grenser for inntak for en del vitaminer. For noen næringsstoffer er det stor margin mellom det anbefalte inntaket og grensen for øvre inntak. For andre, som vitamin A og D, er denne marginen relativt liten.
Vitamin | Funksjon | Gode kilder |
---|---|---|
Vitamin A | Viktig for normalt syn, for slimhinner, hud og cellevekst og i forsvaret mot infeksjoner og kreft. | Gulrot og andre røde og grønne grønnsaker, tørket frukt, lever, leverpostei, fet fisk, smør og margarin. |
B-vitaminene | Viktig for hud, hår og negler, for nervesystemets funksjoner og i nedbrytingen av protein, fett og karbohydrater. | Grønne grønnsaker, brød og kornvarer, melk, ost, fisk og egg. |
Vitamin C | Tilrettelegger for normal utvikling av celler og vev, øker tarmens oppsuging av jern. Antioksidant. | Sitrusfrukter, solbær, kålrot, potet og andre frukter, bær og grønnsaker. |
Vitamin D | Nødvendig for at kalk skal suges opp fra tarmen. Regulerer kalkinnholdet i knoklene. | Tran, fet fisk, smør og margarin. |
Vitamin E | Viktig for celler og vev, fungerer som antioksidant. | Kornvarer, oljer, fet fisk, tørket frukt og grønnsaker. |
Vitamin K | Viktig for blodets evne til å levre seg. | Grønnsaker (særlig grønne), kjøtt, lever og kornprodukter. Tarmbakterier. |
Ved å spise mat fra alle matvaregruppene, vil du ha et fullverdig kosthold som inneholder alle vitaminer.
Enkelte grupper bør allikevel passe på å få i seg nok vitamin D. Sola kan være et godt tilskudd for dette vitaminet.
Relatert innhold
E-forelesning om vitaminer. Vitaminer er stoffer som er livsnødvendige for oss, men som vi bare trenger små mengder av.