Hopp til innhold

Fagstoff

Gå for grovt

I det norske kostholdet er brød og kornprodukter basismatvarer. Det er vanlig å spise to til tre brød- og kornmåltider daglig. Brød og korn er sunt, godt, raskt og lettvint.
Ett brød som skjæres opp i skiver. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Huskelappen

  • Kostrådene fra myndighetene anbefaler at vi går for grove kornprodukter til hverdags.
  • Merkeordningene Brødskalaen og nøkkelhullet skal hjelpe forbrukerne å velge sunt.


Melk helles over en bolle kornblanding. Foto.

Helsedirektoratet anbefaler at 50−60 prosent av energien kommer fra karbohydrater. Ettersom det er kostens viktigste karbohydratkilde, er det viktig å spise nok brød og kornprodukter med høy andel sammalt mel og fiber. Brød og korn er også gode kilder til B- og E-vitaminer og er dessuten blant de beste kildene til jern og sink, som er nødvendige for kroppens funksjoner. Fettinnholdet i brød og rene kornblandinger er bare 2−4 prosent, og fettet er som regel av typen umettet.

Merkeordninger

Brødskalaen som nå benyttes av flere og flere bakere, angir hvor stor andel sammalt mel, hele korn eller kli et brød inneholder. Den gir god oversikt over egenskapene til ulike brødprodukter og er til hjelp når du skal velge brød.

Det kan være vanskelig for forbrukere å gjøre sunne matvalg. Merkeordningen Nøkkelhullet er det nye nordiske symbolet for sunne alternativer innen en matvaregruppe, basert på innholdet av fett, salt, sukker og fiber.

Måltidet – en verdi å ta vare på

"Måltidet − en verdi å ta vare på" er tittelen på en brosjyre fra Opplysningskontorene i landbruket og Eksportutvalget for fisk som hjelper deg å velge riktig til dagens måltider. Brosjyren bringer praktiske råd for gode matvaner basert på anbefalingene til norske helsemyndigheter. Du kan også laste ned vedlegg.

CC BY-NC-SASkrevet av Opplysningskontoret for brød og korn.
Sist faglig oppdatert 02.04.2020

Læringsressurser

Korn og mel som råstoff