Bygg
I 2007 ble det dyrket 455 000 tonn bygg i Norge. Drøyt 3000 tonn gikk til mat. Det er en økende interesse for å bruke mer bygg til mat, fordi bygget har viktige fiberstoffer som er gunstig i ernæringen.
Byggmel har ikke bakeevne, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Det aller meste av bygget som dyrkes i Norge, brukes til dyrefôr.
Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmel har ikke evne til å utvikle gluten slik som hvete. Blanding av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte.
Bygg inneholder i gjennomsnitt 78 prosent karbohydrater, 9–12 prosent protein, knapt to prosent fett og fem prosent fiber.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Bygg høstes når kornet er modent, lagres og er å få kjøpt hele året.
Utbredelse
Bygg kan dyrkes i store deler av landet.
Med andre ord:
Latin: Hordeum vulgare
Engelsk: Barley
Tysk: Gerste
Fransk: Orge commune