Abboren er en rovfisk som tilhører piggfinnefiskfamilien. Den lever i ferskvann og brakkvann.

Huskelappen
Sesong
Det er tillatt å fiske abbor med stang hele året. Abboren gyter på våren når isen har tint.
Utbredelse
Europa og nord i Asia.
Med andre ord
Latin: Perca fluviatilis
Engelsk: European perch
Fransk: Perche commune
Tysk: Flussbarsch
Abboren kan bli mer enn 60 cm lang og veie over 4 kg. Størrelsen kan variere betydelig fra vann til vann og fra individ til individ. I vann med stor bestand er han fra 20–25 cm, mens han kan nå 50 cm der det er mye mat og gode vekstvilkår. En ettkilos abbor er en stor fisk i Norge, men ikke uvanlig.
Det første leveåret spiser abboren stort sett dyreplankton, og etter hvert bunnfisk og småfisk. Den spiser gjerne artsfrender. Det er hunnen som blir størst. Hannen blir sjelden mer enn 300 gram. Abboren har ikke tenner, og suger derfor i seg byttet. Abboren liker seg best der det er vannplanter eller sunkne trær som gir gjemmesteder. Arten er mest aktiv om dagen.
Utbredelse
Abboren er utbredt over hele Europa nord for Alpene, og i Russland helt øst til Sibir. I Norge har den to utbredelsesområder, ett i nord og ett på Østlandet. Abbor finnes også i flere vann på Vestlandet etter ulovlig utsetting. Ulovlig utsetting av abbor har ført til store ødeleggelser av det øvrige fiskelivet.
Anvendelse
Abbor er en hvit fisk, med en litt mildere fiskesmak. Abbor blir mest brukt som sprøstekt (småfisk), men den er også egnet i gryter, i suppe, som bakt, dampet, stuet og som kaviar.
Næringsinnhold
Abboren er en god kilde til protein. Den er mager og inneholder lite fett.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.