Gjedde - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Gjedde

Gjedda er en langstrakt fisk med flat og bred snute. Den tilhører gjeddefamilien. Gjedda er en glupsk rovfisk. Ryggfinnen og gattfinnen sitter langt bak på kroppen og er like lange. Hanngjedda oppnår sjelden en vekt på mer enn 8 kg, mens hunngjedda kan komme opp i mer enn 30 kg.

Sesong

Gjedda fiskes som regel med stang, hele året. Den er en populær sportsfisk, og den største gjedda som er tatt på sportsfiskeredskap i Norge, veide 18,74 kg. Rekorden ble satt i Øyeren 19. november 2011.

Utbredelse

Gjedda er en ferskvannsfisk, og lever i områder på Østlandet, i Trøndelag, Troms og Finnmark. På 1900-tallet ble det satt ut gjedde i vann og elver på Vestlandet. Den forekommer også i brakkvann.

Med andre ord

Latin: Esox lucius

Engelsk: Northern Pike

Tysk: Hecht

Fransk: Grand brochet


Gjeddene holder ofte til på steder med mye vegetasjon som blekjer (vannliljeblader) og siv. Den har skarpe tenner og spiser det meste den kommer over av andre fisker, frosk, vånd og mindre vadefugler. Gjedda er en hurtig fisk som gjør lynraske utfall mot byttedyr. Den står ofte rolig i vegetasjonen og venter på at et passende bytte skal komme forbi. Om vinteren trekker gjeddene ofte ut på dypere vann. Gytetida er i perioden april–mai.

Anvendelse

Gjedda egner seg veldig godt som stekt servert med asparges og sennepssaus, dampet i supper, pateer, fiskepudding, og som nydelige gjeddekaker. Det er en lys fisk med en rolig og god smak – en motsetning til dens atferd og utseende. Fiskekjøttet er fast og litt grovt.



Næringsinnhold

Gjedda er en god protein- og kaliumkilde.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Skrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 27.03.2020