Uer
Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde i Barentshavet, hvor paringen foregår i august–oktober. Eggene befruktes derimot først i februar–mars. Den legger ikke egg som de fleste andre fisker, men føder i stedet levende avkom. De fødes på dypt vann, og er da 5–7 mm lange.
Bestand
Bestanden regnes som sårbar, derfor er fisket strengt regulert.
Fangst og fangstredskaper
De største uerfangstene tas med garn, trål og snurrevad i Nord-Norge. Bifangst av uer tas hele året over store deler av norsk økonomisk sone og i Svalbard-sona.
Anvendelse
Uer selges som ferske fileter, saltet hel fisk eller fileter. Ferske fileter kan stekes og grilles. Uer er også en utmerket fisk til wokretter, og den takler både chili, hvitløk og soyasaus. Salt uer passer derimot best til koking med tradisjonelt tilbehør som rotgrønnsaker og poteter.
Næringsinnhold
Uer er en feit fisk, og fettinnholdet er vanligvis cirka 1 gram omega-3-fettsyrer per 100 gram filet. Uer er i tillegg en god proteinkilde.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Hele året
Utbredelse
Nord-Atlanteren
Størrelse
Opptil 100 cm og 15 kg
Med andre ord
Latin: Sebastes spp.
Engelsk: Redfish
Fransk: Sébaste, Chèvre
Tysk: Rotbarsch, Goldbarsch