Hopp til innhold

Fagstoff

Rødspette

Rødspetta er en høyrevendt flyndre som gjenkjennes på den grå eller brune og glatte øyesiden med mange røde flekker. Den lever på grunt vann, men kan gå ned til 250 meters dybde. Den spiser muslinger, pigghuder og andre bunndyr.
Rødspette. Foto.

Rødspetta regnes som en stedbunden art, men når gytetida nærmer seg, kan den vandre langt til bestemte gyteplasser. De viktigste gytefeltene for rødspette i Nordsjøen er sør for Doggerbank, der den oppholder seg mellom november og april. Yngelen svømmer fritt rundt i havet og blir ikke flatfisk før de er blitt 15 mm lange. Da søker de ned og lever resten av livet på bunnen.

Hode av rødspette. Foto.

Bestand

Bestanden av rødspette er ikke tilfredsstillende, og forvaltningsplanene har som mål å bygge opp en bærekraftig bestand igjen.

Fangstredskaper

Rødspette fiskes med bunntrål, snurrevad eller bunngarn.

Anvendelse

Rødspette selges fersk som hel fisk og fileter eller som frosne fileter. Rødspette kan stekes, kokes og grilles. Den kan også paneres og frityrstekes, og den serveres med pommes frites som den kjente retten fish and chips.

Pannestekt torsk med løk, potetstappe og baconsjy. Foto.

Næringsinnhold

Rødspette inneholder vitamin A og D.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Juli–desember

Utbredelse

Langs vestkysten av Europa.

Størrelse

Vanligvis 25–40 cm og opptil 7 kg, men enkelte hunner kan bli 95 cm.

Med andre ord

Latin: Pleuronectes platessa

Engelsk: Plaice

Fransk: Plie, Carrelet

Tysk: Goldbutt, Scholle

CC BY-SARettighetshaver: Norges sjømatråd
Sist faglig oppdatert 30.04.2020

Læringsressurser

Fiskearter