Hopp til innhold

Fagstoff

Makrell

Makrellen er en hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet. Den kan bli 20 år gammel, og livnærer seg hovedsakelig av småfisk som unger av torsk, sild og brisling.
Makrell. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Makrellen blir kjønnsmoden i tre–fire-årsalderen. Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne makrellen mot gyteområdet vest og sørvest for Irland, der gytingen starter i mars.

Makrell. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fangst og fangstredskaper

Fisket foregår hovedsakelig i sommerhalvåret. Fartøy som deltar i fisket, varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store, havgående snurpere. Årlig lander norske fiskere mellom 140 000 og 160 000 tonn makrell i Norge.

Anvendelse

Makrellen selges som ferske og frosne fileter og som hel fisk. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell, samt flere varianter av hermetisk og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes eller grilles, og den egner seg til graving. Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.

Stekt makrell med tilbehør. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Næringsinnhold

Om våren har makrell lavt fettinnhold (ca. 3 prosent), mens høstmakrellen kan inneholde opptil 30 prosent fett og dermed store mengder omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

April–november

Utbredelse

Skagerrak, Nordsjøen og det sørlige Norskehavet.

Størrelse

Opptil 66 cm og 3 kg, sjelden over 40 cm.

Med andre ord

Latin: Scomber scombrus

Engelsk: Mackerel

Fransk: Maquereau

Tysk: Makrele

CC BY-NC-SARettighetshaver: Norges sjømatråd
Sist faglig oppdatert 30.04.2020

Læringsressurser

Fiskearter