Hyse (kolje)
Hysa blir kjønnsmoden i to–fem-årsalderen, når den er mellom 40 og 60 cm lang. De viktigste gytefeltene er i Nordsjøen, langs eggakanten (kontinentalskråningen) fra Møre og Romsdal og ved Sørvest-Island og Færøyene. Yngelen driver med havstrømmene og søker seg mot bunnen når de er 8–11 cm lange. Hysa kan bli opptil 20 år gammel.
Fangst og fangstredskaper
Hysa er en av våre viktigste matfisker. Fisket skjer i hovedsak i kystnære farvann, men i nord også på fiskebankene i østlige deler av norsk økonomisk sone. Hysa fiskes hele året, men det er et spesielt fløytlinefiske på kysten av Øst-Finnmark om sommeren. Fisket etter hyse i Nordsjøen er også et helårsfiske, der hyse inngår som en av flere matfiskarter i fangstene. Utenfor Møre og Trøndelag fiskes det etter hyse med line og garn om sommeren. De viktigste fangstredskapene som benyttes, er snurrevad, trål, line og garn.
Bestand
Bestanden av hyse nord for 62° nord er i god forfatning og produserer årsklasser som vil gi grunnlag for et godt hysefiske framover. Hysebestanden i Nordsjøen har også vært god, men flere svake årsklasser de seinere åra har ført til mer restriktive kvoter.
Anvendelse
Hyse selges fersk som fileter eller hel fisk, som frosne fileter eller saltet og røykt. Hyse kan stekes og kokes og egner seg godt til fiskemat som fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding.
Næringsinnhold
Hyse er en god proteinkilde og inneholder også vitamin B12, pyridoksin og selen. Den har også et gunstig forhold mellom natrium og kalium.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Hele året
Størrelse
Opptil 110 cm og 19 kg, sjelden over 80 cm.
Med andre ord
Latin: Melanogrammus aeglefinus
Engelsk: Haddock
Fransk: Églefin
Tysk: Schellfish