Fordypningsoppgave – fisk
Med denne oppgaven skal du bli bedre kjent med en fisk ved å fordype deg i en fiskesort. Hvis du følger med når de andre i klassen presenterer sine fiskesorter, lærer du masse om fisk!
Informasjon om oppgaven
- I oppgave 1 skal du velge deg en type fisk som du skal fordype deg i. Oppgaven skal presenteres på valgfri måte for lærer og medelever.
- I oppgave 2 skal du beskrive grunnleggende tilberedningsmetoder samt kjernetemperatur. Denne delen skal ikke presenteres, men besvares og leveres inn.
- I oppgave 3 skal du lage og presentere en rett med fisketypen du valgte i oppgave 1.
Forslag til kilder:
Slå opp og finn fagstoff i fiskeleksikonet.
Les om ulike fiskearter og tilberedning av fisk på 3iuka.no.
Oppgave 1
Velg deg en fiskesort, og jobb videre med denne ved å fordype deg i følgende temaer:
- beskrivelser av fiskesort (blant annet fethetsgrad)
- næringsinnhold og eventuell helsegevinst
- bruksområder
- oppbevaring på kort og lang sikt
- mengdeberegning – både filet og hel fisk
- kjernetemperatur
- hygienekrav ved stell og oppbevaring av fiskesorten
- oppskrift på en klassisk rett med denne fisken samt tilbehør
Oppgave 2
Denne oppgaven skal leveres inn sammen med det andre fagstoffet, men ikke presenteres.
Beskriv framgangsmetoden og viktige elementer for å få et godt resultat for disse grunnleggende oppskriftene:
- fiskekraft
- fiskefarse
Oppgave 3
Klassen lager en buffé og tilbereder og presenterer rettene som hver enkelt elev har funnet oppskrift på.
- Skriv en bestillingsliste.
- Lag en arbeidsplan.
- Lag retten på kjøkkenet.
CC BY-NC-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 27.03.2020