Hopp til innhold

Fagstoff

Line fikser maten: Fisk

I serien Line fikser maten utforsker Line Elvsåshagen miljøkonsekvensene av den moderne matproduksjonen i Norge. I denne episoden tar hun et dypdykk i den norske fiskeproduksjonen.

Refleksjonsspørsmål

  1. Hva er bra med tradisjonelt fiske? Hva er utfordringa med tradisjonelt fiske?

  2. Hva er bra med oppdrettsfisk? Hva er utfordringa med oppdrettsfisk?

  3. Har vi noe ansvar for at fisken vi spiser, har hatt et godt liv?

  4. Hvordan tror du det vil gå om vi ikke klarer å stanse overfisket og klimaendringene?

  5. Er oppdrettsnæringa løsningen for å kunne mate flere med fisk uten å være avhengige av de sårbare bestandene i havet? Eller er den en del av problemet?

  6. Noen fiskesorter er det lite av, og de er utryddingstruet. Hvilke sorter er dette? Hvilken fisk bør vi spise mest av? Tips: Les i Sjømatguiden som ligger som relatert innhold på denne sida.

  7. Har vi som jobber innenfor restaurant- og matfag, et ekstra ansvar for å velge bærekraftig fisk? Hvorfor eller hvorfor ikke?

  8. Etter å ha sett denne episoden om fisk, hva er ditt inntrykk av fiskerinæringa? Hva er de største utfordringene, og hva er løsningen?

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Therese Hansen Federl, Jannike Gausdal og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Fisk som råstoff