Aubergine - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Aubergine

Auberginen kom fra Asia til Europa på 1600-tallet. Den er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat. Auberginer er oftest avlange eller eggformede, men de finnes også runde. Aubergine blir også kalt eggfrukt.

Utseende og lagring

Fargen på skallet er vanligvis svart eller mørkt fiolett, men auberginer finnes også i flere andre farger, som hvit, rød, lilla og gul. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk, og fruktkjøttet er hvitt med en rad små kjerner. Smaken er mild, men auberginer må spises tilberedt og ikke rå.

Holdbarheten til aubergine er avhengig av temperaturen og etylenmengden i lufta. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan aubergine holde i over to uker. Aubergine beskyttes også bedre mot uttørking når den er pakket i plast. Den bør lagres mellom 8 og 10 grader.

Bruksområde

Før vi bruker auberginen, bør vi skjære den opp i tykke skiver eller dele den i to halvdeler og drysse på salt og tilsette noen dråper sitron. Da oppnår vi best resultat og unngår en bitter smak. Skyll av salt og sitron etter 15 minutter.

Aubergine kan brukes til salat etter forvelling, til gryteretter og som ingrediens i moussaka eller ratatouille. Den brukes også som grønnsak til italienske og orientalske retter og i supper. Aubergine kan deles i to og forvelles og deretter fylles og gratineres i ovn, eller den kan bakes hel.

Næringsinnhold

Aubergine er kalorifattig. Den inneholder noe vitamin A, B og C og dessuten litt kalsium og jern.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerbladene skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørking. Idealvekten er fra 400 til 750 g.

Film om aubergine

I den korte filmen under kan du lære mer om aubergine og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Film om ratatouille

Aubergine inngår i den kjente grønnsakstuingen ratatouille. I den korte filmen under kan du lære å lage denne retten.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Solanum melongena
engelsk: eggplant
tysk: Aubergine
fransk: aubergine

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 18.09.2024