Hopp til innhold

Fagartikkel

Aubergine

Aubergine kom fra Asia til Europa på 1600-tallet. Den er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat. Auberginer er oftest avlange eller eggformede, men de finnes også runde. Aubergine blir også kalt eggfrukt.

Auberginer av forskjellig form. Foto.

Fargen på skallet er vanligvis svart eller mørkt fiolett, men auberginer finnes også i flere andre farger, som hvit, rød, lilla og gul. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk, og fruktkjøttet er hvitt med en rad små kjerner. Smaken er mild, men auberginer må spises tilberedt og ikke rå.

Ratatouille. Foto.

Ratatouille er en grønnsakstuing fra Provence i Frankrike. Retten lages av blant annet aubergine, løk, tomater, paprika, squash, hvitløk og urter.

Bruksområde

Før vi bruker auberginen, bør vi skjære den opp i tykke skiver eller dele den i to halvdeler og drysse på salt og tilsette noen dråper sitron. Da oppnår vi best resultat og unngår en bitter smak. Skyll av salt og sitron etter 15 minutter.

Moussaka. Foto.

Moussaka er en tradisjonell gresk rett med lammekjøtt og aubergine.

Aubergine kan brukes til salat etter forvelling, til gryteretter, og som ingrediens i moussaka eller ratatouille. Den brukes også som grønnsak til italienske og orientalske retter og i supper. Aubergine kan deles i to og forvelles og deretter fylles og gratineres i ovn, eller den kan bakes hel.

Næringsinnhold

Aubergine er kalorifattig. Den inneholder noe A-, B- og C- vitaminer og dessuten litt kalsium og jern.

Les mer om næringsinnholdet i Matvaretabellen fra Mattilsynet.

Kvalitetskrav

Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerbladene skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørking. Idealvekten er fra 400 til 750 g.

Huskelappen

Med andre ord:

latin: Solanum melongena
engelsk: eggplant
tysk: Aubergine
fransk: aubergine

Lagring:

8–10 °C. Holdbarheten til aubergine er avhengig av temperaturen og etylen-mengden i lufta. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan aubergine holde i over to uker. Aubergine beskyttes også bedre mot uttørking når den er pakket i plast.

Sist faglig oppdatert 17.04.2020
Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter

Fagstoff