Aubergine
Fargen på skallet er vanligvis svart eller mørkt fiolett, men auberginer finnes også i flere andre farger, som hvit, rød, lilla og gul. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk, og fruktkjøttet er hvitt med en rad små kjerner. Smaken er mild, men auberginer må spises tilberedt og ikke rå.
Holdbarheten til aubergine er avhengig av temperaturen og etylenmengden i lufta. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan aubergine holde i over to uker. Aubergine beskyttes også bedre mot uttørking når den er pakket i plast. Den bør lagres mellom 8 og 10 grader.
Før vi bruker auberginen, bør vi skjære den opp i tykke skiver eller dele den i to halvdeler og drysse på salt og tilsette noen dråper sitron. Da oppnår vi best resultat og unngår en bitter smak. Skyll av salt og sitron etter 15 minutter.
Aubergine kan brukes til salat etter forvelling, til gryteretter og som ingrediens i moussaka eller ratatouille. Den brukes også som grønnsak til italienske og orientalske retter og i supper. Aubergine kan deles i to og forvelles og deretter fylles og gratineres i ovn, eller den kan bakes hel.
Aubergine er kalorifattig. Den inneholder noe vitamin A, B og C og dessuten litt kalsium og jern.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerbladene skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørking. Idealvekten er fra 400 til 750 g.
I den korte filmen under kan du lære mer om aubergine og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.
Aubergine inngår i den kjente grønnsakstuingen ratatouille. I den korte filmen under kan du lære å lage denne retten.
Med andre ord
latin: Solanum melongena
engelsk: eggplant
tysk: Aubergine
fransk: aubergine