Hopp til innhold

Fagartikkel

Slangeagurk

Agurken kommer opprinnelig fra India, der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden, og at den kom til Norge på 1600-tallet.

Tzatziki i en liten bolle. Foto.

Tzatziki er en gresk dressing lagd av agurk, yoghurt naturell og hvitløk. Den kan brukes til det meste og smaker ekstra godt til grillet kjøtt og fisk.

Det finnes mange typer agurk, men mest vanlig i handelen er slangeagurk, også kalt salatagurk. Den er avlang, mørkt grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Bruksområde

Agurkplante med agurk. Foto.

Agurkplanten tilhører gresskarfamilien og dyrkes i veksthus året rundt.

Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar og så videre. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.

Næringsinnhold

Agurk er mager kost og regnes med sine 10 kalorier per 100 gram som god slankemat. Den inneholder mye vann og har lav næringsverdi, men inneholder likevel noen A- og C-vitaminer i tillegg til kalsium og jern.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Agurk skal være mørkegrønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudrete eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.

Film om dyrking av agurk ved Solberg Gartneri (fra Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Huskelappen

Norsk sesong:

Sesong på friland: april–oktober. Dyrkes året rundt i veksthus.

Med andre ord:

latin: Cucumeris
engelsk: cucumber
tysk: Gurke
fransk: concombre

Lagring:

12 °C. Agurk tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Pakker du agurken i plast, beskyttes den mot uttørking og etylenpåvirkning.

Sist faglig oppdatert 25.03.2020
Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter

Fagstoff