Slangeagurk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Slangeagurk

Agurken kommer opprinnelig fra India, der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden, og at den kom til Norge på 1600-tallet.

Dyrking og lagring

Det finnes mange typer agurk, men den vanligste i handelen er slangeagurk, også kalt salatagurk. Den er avlang, mørkt grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene vi spiser mest av her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Den norske sesongen strekker seg fra april til oktober, men den kan dyrkes i veksthus året rundt. Agurk tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer og bør lagres ved 12 grader. Pakker du agurken i plast, beskyttes den mot uttørking og etylenpåvirkning.

Bruksområde

Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar og så videre. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.

Næringsinnhold

Agurk har lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Agurken inneholder mye vann og har lav næringsverdi, men inneholder likevel noe vitamin A og C i tillegg til kalsium og jern.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Agurk skal være mørkegrønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudrete eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.

Film om agurk

I den korte filmen under kan du lære mer om agurk og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Cucumeris
engelsk: cucumber
tysk: Gurke
fransk: concombre

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020