Avokado - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Avokado

Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avokado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre, blir den av noen oppfattet som en grønnsak.

Utseende og lagring

Avokadoen er pæreformet, med grønt eller svart skall, og den finnes i forskjellige varianter.

Størrelsen på avokadoen kan variere fra 150 g til 2 kg. Skallet er glatt eller knudrete, og fruktkjøttet har en lysegrønn eller gulhvit farge. I midten sitter en stor kjerne som vi fjerner ved å kløyve frukten langsetter. Smaken er mild, nøtteaktig og behagelig. Avokado høstes umoden for at den skal tåle transport, og modnes underveis. Den mest brukte avokadovarianten i Norge er sorten hass.

Umoden avokado har lang holdbarhet i temperaturer mellom 6 og 10 grader, men den modnes lett på kjøkkenbenken. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men aldri under 5 grader. Ved lavere temperatur blir fruktkjøttet misfarget.

Bruksområde

Før bruk må vi dele avokadoen i to og fjerne steinen. Frukten kan serveres i skallet, eller vi kan fjerne skallet helt. Avokado har en nøtteaktig mild og nøytral smak og en kremaktig konsistens. Den er meget anvendelig. Den egner seg godt til å balansere sterkere retter. Den er mye brukt i det latinamerikanske kjøkken. Texmex uten guacamole, som er most avokado, er utenkelig.

Avokado anbefales i salater, i grillsausen, i egne forretter, gjerne med reker, i kalde supper og kremer til dessert, som pålegg, og den er super å bruke i smoothie.

Avokado brukes mest rå. Blir den kokt, kan den få en besk smak. Steking i noen sekunder går greit. Avokado kan brukes som barnemat eller på smørbrød. Noen dråper sitron på fruktkjøttet vil hindre at det blir misfarget.

Næringsinnhold

Avokado er en fet frukt som inneholder mye av de sunne fettsyrene, særlig enumettet fett. Avokado er også en god kilde til folat, vitamin C og mineralet kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Avokado finnes i flere varianter. Grossister kan ofte levere den modningsgraden som er ønskelig. Skallet hos de glatte variantene skal være blankt og fast uten tegn til uttørking. En moden avokado gir etter for et lett trykk, og når frukten skjæres i to, løsner kjernen lett fra fruktkjøttet. En moden avokado har også en kremaktig konsistens som er smørbar. Hard avokado er umoden vare og må modnes i butikken eller hos forbrukeren.

Film om avokado

I filmen under (ca. 1 min) kan du lære mer om avokado og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Hvordan lage guacamole?

I filmen under (1:40) kan du lære å lage guacamole av avokado.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Persea americana
engelsk: avocado
tysk: Avocado
fransk: avocat

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 18.09.2024