Hopp til innhold

Fagartikkel

Gresskar

Gresskar kommer opprinnelig fra Amerika, og arkeologiske funn viser at de amerikanske urfolkene dyrket gresskar for 5000–6000 år siden. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudrete eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.

Bruksområde

Gresskar i forskjellige former og farger. Foto.

Gresskar finnes i mange varianter.

Gresskar brukes som kokt eller stekt grønnsak i gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt- og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Pyntegresskar brukes bare til dekorasjon.

Rådyrfilet servert med syltet gresskar

Kvalitetskrav

Gresskar finnes i mange forskjellige former, farger og størrelser, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer. Gresskar skal være reine og hele, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast, og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt siden de lett blir skadet på grunn av den store vekten.

Næringsinnhold

Gresskar inneholder noe karoten, som gir A-vitaminer. Gresskar er kalorifattig og inneholder noe kostfiber.

Les mer om næringsinnholdet i Matvaretabellen fra Mattilsynet.

Film om hvordan du lager din egen gresskarlykt til halloween (fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, publisert på YouTube).

Oppskrift på gresskarsuppe (matprat.no).

Huskelappen

Norsk sesong:

august–november.

Med andre ord:

latin: Cucurbita maxima
engelsk: pumpkin
tysk: Riesenkürbis
fransk: potiron

Lagring:

På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker, har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.

Sist faglig oppdatert 25.03.2020
Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter

Fagstoff