Chili – chilipepper
Det er capsaicin som gir chilipepperen den karakteristiske og svært sterke smaken. Heten sitter i stilken. Når chilipepperen høstes, strømmer væske med capsaicin ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilipepperen.
Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chilipepper har ofte spiss fasong, men lengden, fargen og styrken kan variere mye. I umoden tilstand er alle grønne, men noen skifter farge til rød, rødgul eller gul når de modner. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chilipepper, som selges fersk, tørket eller røkt.
Holdbarheten vil variere noe mellom de ulike sortene. Grønn chilipepper holder seg normalt noe bedre enn rød.
Før bruk fjerner vi stilk og frø fra chilipepperen. Deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter. Chilipepperen kan også fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange slags meksikanske eller italienske retter. Den kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at den har en sterk, nesten brennende smak. Chilipepper kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Chilipepper inneholder noe vitamin A, B og C. Siden den ofte brukes som krydder, er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.
Chilipepper skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.
I den korte filmen under kan du lære mer om chili og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
latin: Capiscum frustescens
engelsk: chillies, hot peppers
tysk: Peperoni, Gewürzpaprika
fransk: chili, piment fort