Hopp til innhold

Fagstoff

Chili – chilipepper

Chilipepper kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Den tilhører den samme plantefamilien som paprikaen, men innholdet av et stoff kalt capsaicin er 30 ganger høyere. Dette gjør at vi bruker de to produktene helt forskjellig.
 Rød chili. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er capsaicin som gir chilipepperen den karakteristiske, svært sterke smaken. Heten sitter i stilken. Når chilipepperen høstes, strømmer væske med capsaicin ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilipepperen.

Kakao med chili. Foto.

Varianter

Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chilipepper har ofte spiss fasong, men lengden, fargen og styrken kan variere mye. I umoden tilstand er alle grønne, men noen skifter farge til rød, rødgul eller gul når de modner. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chilipepper, som selges fersk, tørket eller røkt.

Chili con carne. Foto.

Bruksområde

Før bruk fjerner vi stilk og frø fra chilipepperen. Deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter. Chilipepperen kan også fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange slags meksikanske eller italienske retter. Den kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at den har en sterk, nesten brennende smak. Chilipepper kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.

Næringsinnhold

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Egenskaper

Chilipepper inneholder noe A-, B- og C-vitamin. Siden den ofte brukes som krydder, er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Chilipepper skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Film om hvordan du lager kyllingwok med chili og ingefær (fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, publisert på YouTube).

Huskelappen

Med andre ord:

latin: Capiscum frustescens
engelsk: chillies, hot peppers
tysk: Peperoni, Gewürzpaprika
fransk: chili, piment fort

Lagring:

Holdbarheten vil variere noe mellom de ulike sortene. Grønn chilipepper holder seg normalt noe bedre enn rød.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter