Fruktkjøttet er hvitt med ei gulhvit melkesaft som pipler fram når røttene skrelles. Smaken er mild og god og minner om asparges. Konsistensen er hard og fin.
Bruksområde
Skorsonerrot skrelles med en potetskreller før bruk. På grunn av oksygenet i lufta oksiderer fruktkjøttet raskt og blir brunt hvis vi ikke legger de skrella røttene i vann for å hindre det. Tilsett gjerne litt sitron, melk, eddik eller salt i vannet. Kok deretter røttene i ca. 15–20 minutter, gjerne med litt fløte, salt og pepper.
Skorsonerrot spises varm eller kald og er deilig som grønnsak til middag på linje med asparges eller kuttet i salater. Den er nydelig servert med en smørsaus, for eksempel hollandaise, og brukes ellers som andre typer rotgrønnsaker i supper, gryter og gratinerte retter. Skorsonerrot må ikke spises rå.
Næringsinnhold
Skorsonerrot inneholder inulin, en stivelse som er oppbygd av fruktose. Dette gjør at diabetikere kan spise skorsonerrot fordi vi ikke trenger insulin for å kunne gjøre nytte av fruktose. Røttene er kalorifattige og rike på mineraler.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Kvalitetskrav
Skorsonerrot er ikke vasket og har noe jord og sand på skallet. Røttene skal være minst 20 cm lange og ha en diameter på ca. 1,5 cm. De skal ikke ha forgreninger eller birøtter. Fruktkjøttet skal være hvitt, friskt og ikke seigt.
Huskelappen
Med andre ord:
Latin: Scorzonera hispanica
Engelsk: Salsify, Scorzonera
Tysk: Schwartzwurzel
Fransk: Scorsonére, Salsifis noir
Lagring:
2–4 °C. Skorsonerrot har ganske god holdbarhet. Må oppbevares kjølig og gjerne pakket i plastpose.