Rettich - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Rettich

Rettich er en variant i reddikfamilien. Rettich finnes i flere farger, fasonger og størrelser, men mest vanlig er hvit, avlang rettich. Den kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes nå også i Europa.

Egenskaper og holdbarhet

Hvit rettich kan bli opptil 50 cm lang og veie flere kilo. Den spesielle smaken hos alle varianter rettich kommer av at de inneholder sennepsolje. Rettich har best holdbarhet når den lagres så langt ned mot 0 grader som mulig, og når luftfuktigheten er høy.

Bruksområde

Rettich skrelles før bruk. Den kan deretter spises naturell raspet som råkost, kuttet i staver til dipp eller i skiver i salat. Rettich kan brukes som grønnsakspålegg på linje med agurk eller kokes som grønnsak til kjøtt og fiskeretter. Den er nydelig å smørdampe. Rettich kan også brukes til dekorasjon.

Næringsinnhold

Rettich er kalorifattig og inneholder noe vitamin C. Beskjedent forbruk gjør at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning. Rettich holder godt på hvitfargen etter skrelling.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Rettich skal være hel, hard og uten mørke eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være fast, hvitt, sprøtt og friskt.

Med andre ord

Latin: Raphanus sativas var. longipinnatus
Engelsk: Rettich, White radish, Japanese radish, Mooli
Tysk: Japanische Rettich
Fransk: Radis japonais

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020