Hopp til innhold

Fagstoff

Rettich

Rettich er en variant i reddikfamilien. Rettich finnes i flere farger, fasonger og størrelser, men mest vanlig er hvit, avlang rettich. Den kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes nå også i Europa.
En stor bunke med rettich. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvit rettich kan bli opptil 50 cm lang og veie flere kilo. Den spesielle smaken hos alle varianter rettich kommer av at de inneholder sennepsolje.

Bruksområde

Råkost med kaneldressing. Foto.

Rettich skrelles før bruk. Den kan deretter spises naturell raspet som råkost, kuttet i staver til dipp eller i skiver i salat. Rettich kan brukes som grønnsakspålegg på linje med agurk eller kokes som grønnsak til kjøtt og fiskeretter. Den er nydelig å smørdampe. Rettich kan også brukes til dekorasjon.

Næringsinnhold

Rettich er kalorifattig og inneholder noe C-vitaminer. Beskjedent forbruk gjør at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning. Rettich holder godt på hvitfargen etter skrelling.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Rettich skal være hel, hard og uten mørke eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være fast, hvitt, sprøtt og friskt.

Huskelappen

Med andre ord:

Latin: Raphanus sativas var. longipinnatus
Engelsk: Rettich, White radish, Japanese radish, Mooli
Tysk: Japanische Rettich
Fransk: Radis japonais

Lagring:

Rettich har best holdbarhet når den lagres så langt ned mot 0 °C som mulig, og når luftfuktigheten er høy.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Rotgrønnsaker