Hopp til innhold
Fagartikkel

Persillerot

Persillerot er i nær familie med persille og er en svært gammel kulturplante. Den har sin opprinnelse ved Middelhavet, der den fortsatt vokser vilt.

Utseende og lagring

Persillerot er ei hvit rot med lysebrune striper. Den likner på pastinakk, men er litt mindre. Både rota og gresset har sterkere smak enn bladpersille. Smaken på persillerota kan også minne mye om sellerirot. Om høsten selges persillerota i bunter med gresset på. Utover vinteren selges rota uten gress. Den norske sesongen strekker seg fra september til april. Persillerot holder seg best hvis den lagres mellom 2 og 4 grader, gjerne i plastpose eller plastboks.

Bruksområde

Persillerota renses før bruk. Kutt av stilken og rotfestet, og skrell med en potetskreller. Persillerot kan brukes i supper og gryter, smørdampet eller stekt som tilbehør til kjøttretter. Revet persillerot er godt som råkost, i salat sammen med eple og i wok. I supper og gryter kan også graset brukes.

Prøv deg gjerne på å steke persillerot i ovnen, du kan for eksempel bruke Matprats oppskrift på ovnsbakte persillerøtter.

Kvalitetskrav

Persillerota skal være ren, sunn, saftspent og fri for skadedyr. Rota skal være hel, velformet og uten forgreininger.

Næringsinnhold

Persillerot inneholder vitamin A, B6 og C, jern, kostfiber, folat og en del kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om persillerot

I den korte filmen under kan du lære mer om persillerot og få tips om hvordan den kan tilberedes og serveres.

Tilberedning av persillerot. Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Petroselinum crispum
engelsk: root parsley
tysk: Wurzelpetersilie
fransk: persil tubéreux

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 09.08.2024