Hopp til innhold

Fagstoff

Søtpotet

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes nå i alle tropiske områder. Som navnet tilsier er denne poteten søtere enn vanlig potet og inneholder 5 prosent sukker mot vanlig 0,5 prosent.
Søtpoteter i en skål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet, men bruksområdene kan være like. Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både oransje og hvitt fruktkjøtt. Den oransje varianten er mest brukt hos oss. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er søtaktig og kan minne om gulrot.

Bruksområde

Andebryst med søtpotetmos. Foto.

Søtpotet kan både stekes i skiver, kokes eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter eller til bruk i wok. Koketida er den samme som for vanlig potet. Kokt søtpotet bør skrelles. Søtpotet er veldig godt egnet som bakt potet med salt, pepper og en klatt med smør og kan også kuttes i biter og stekes i panne eller i wok. Søtpotet blir brukt til kaker og i desserter, som for eksempel i sweet potato pie – søtpotetpai.

Næringsinnhold

Søtpotet inneholder mer karbohydrater i form av sukker enn vanlig potet. Den er også rik på A-vitamin.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Søtpotet er større enn vanlig potet og kan veie opptil fem kilo. Den skal være glatt i skallet, hel og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.

Huskelappen

Med andre ord:

Latin: Ipomoea batatas
Engelsk: Sweet potatoe
Tysk: Süsskartoffel, Batate
Fransk: Batate douce

Lagring:

12–16°C. Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under ideell temperatur og luftfuktighet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Rotgrønnsaker