Hopp til innhold

Fagstoff

Kinaskokk

Kinaskokken kommer fra Øst-Asia. I Europa er den mest kjent under navnet crosne. Navnet kommer fra den franske byen som er sentrum for produksjonen. Kinaskokk er en avlang liten rotknoll, 2 til 5 cm lang, og ser nærmest ut som en stor larve.
En haug med kinaskokker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den er lysebrun utenpå og hvit og saftig inni. Den inneholder ikke stivelse, men et stoff som ligner på inulin. Kinaskokk har en søt smak som minner litt om artiskokk.

Bruksområde

Kinaskokk bør børstes før bruk. Den er fin å bruke rå i salater, og kan også kokes i noen få minutter og brukes som tilbehør til middagsretter. Koketida må være kort for at kinaskokken skal beholde den sprø konsistensen. Kinaskokker er gode stekt eller smørdampa som tilbehør til fiske- og kjøttretter.

Næringsinnhold

Vi kjenner ikke næringsinnholdet til kinaskokken.

Kvalitetskrav

Kinaskokk skal være hel, saftspent og spenstig, uten tegn til uttørking eller råte.

Huskelappen

Med andre ord:

Latin: Stachys affinis
Engelsk: Crosne, Chineese artichoke
Tysk: Knollenziest, Chinesische artischocke
Fransk: Crôsne du Japon

Lagring:

0–4 °C. Kinaskokk oppbevares best kjølig og mørkt og med høy luftfuktighet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Rotgrønnsaker