Kinaskokk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Kinaskokk

Kinaskokken kommer fra Øst-Asia. I Europa er den mest kjent under navnet crosne. Navnet kommer fra den franske byen som er sentrum for produksjonen. Kinaskokk er en avlang liten rotknoll, 2 til 5 cm lang, og ser nærmest ut som en stor larve.

Egenskaper og lagring

Kinaskokken er lysebrun utenpå og hvit og saftig inni. Den inneholder ikke stivelse, men et stoff som ligner på inulin. Kinaskokk har en søt smak som minner litt om artiskokk.

Kinaskokk oppbevares best kjølig (mellom 0 og 4 grader) og mørkt, med høy luftfuktighet.

Bruksområde

Kinaskokk bør børstes før bruk. Den er fin å bruke rå i salater og kan også kokes i noen få minutter og brukes som tilbehør til middagsretter. Koketida må være kort for at kinaskokken skal beholde den sprø konsistensen. Kinaskokker er gode stekt eller smørdampede som tilbehør til fiske- og kjøttretter.

Næringsinnhold

Vi kjenner ikke næringsinnholdet til kinaskokken.

Kvalitetskrav

Kinaskokk skal være hel, saftspent og spenstig, uten tegn til uttørking eller råte.

Med andre ord

Latin: Stachys affinis
Engelsk: Crosne, Chineese artichoke
Tysk: Knollenziest, Chinesische artischocke
Fransk: Crôsne du Japon

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 21.08.2024