Hopp til innhold
Fagartikkel

Purre

Purre kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og er blitt dyrket helt tilbake i oldtida. Purre skiller seg av utseende fra annen løk. I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med kjøttfulle bladstilker.

Egenskaper og lagring

Hele purren brukes bortsett fra rota. Purre har en mild løksmak, og konsistensen er sprø. Purre er en hardfør plante som kan dyrkes i hele Norge. Sesongen strekker seg fra juli til desember. Purre kan gjerne oppbevares i plastpose eller plastboks, helst mellom 2 og 4 grader. Jo tykkere skaftet er, og jo kraftigere bladene er, desto bedre er holdbarheten.

Bruksområde

Purre har et stort bruksområde og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, smørdampet, gratinert og i omeletter. I alle retter hvor det ellers brukes løk, kan også purre benyttes. Den er god rå i salater sammen med andre grønnsaker, smørdampet strødd med baconbiter eller gratinert med ost. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.

Kvalitetskrav

Purre selges ofte på utseende, og det må derfor stilles strenge krav til den når det gjelder kvalitet. Purre skal ha et hvitt, fast og tettpakket skaft hvor det skal henge fast noen millimeterlange røtter. Hele purren bør være saftig og sprø. Bladstilkene skal være tykke og jevnt kuttet, og de skal ha en frisk grønnfarge. Jo tykkere skaft og kraftigere blad, jo bedre kvalitet og holdbarhet.

Næringsinnhold

Purre har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte synes at annen løk er for sterk. Den er mager og dermed ypperlig som slankemat. Purre inneholder noe antioksidanter og en del vitaminer og mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om purre

I den korte filmen under kan du lære mer om purre og få tips om hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord:

latin: Allium porrum
engelsk: leeks
tysk: Lauch
fransk: poireaux

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 09.08.2024